Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 18-10-2023

HOFHOUDING

betekenis & definitie

is de samenvattende benaming voor de gehele huishouding van het hof en allen die daarin een functie vervullen. Zij omvat in NEDERLAND het Civiele- en Militaire Huis van de Koning.

Het Civiele Huis is onderverdeeld in de volgende Departementen : Bureau Ceremoniën, Departement van de Hofmaarschalk, Departement van de Houtvester en Jagermeesters, Intendance van de Paleizen, Secretarieën, Staldepartement en de Thesaurie.De Hoofden der Departementen staan in rang onder de Groot-Meester, die met de Groot-Meesteres (onder wie de Dames* du Palais en de Hofdames), de Opper-Kamerheer (onder wie de Kamerheren) en de Opper-Ceremoniemeester (onder wie de Ceremoniemeester als Hoofd van het Bureau Ceremoniën) het ceremonieel regelt. De Grootmeester, de Opper-Kamerheer, de Opper-Ceremoniemeester en de Groot-Officieren voeren de titel van Excellentie. De rang van Groot-Officier kan verleend worden aan leden van het Civiele Huis met lange diensttijd en ook ter onderscheiding aan niet-leden van de Hofhouding. Van 1947 af werden de functies van Grootmeester en Opper-Ceremoniemeester geruime tijd door één persoon vervuld. Na de Inhuldiging van koningin Juliana werd ter reorganisatie der Secretarieën de tijdelijke functie van Algemeen Secretaris van Het Koninklijk Huis ingevoerd.

Naast het Civiele Huis van de Koning staat het Militaire Huis van de Koning. Het Hoofd hiervan is de Chef van het Militaire Huis (titel : Excellentie) onder wie de Adjudanten van de Koning en van de leden van het Koninklijk Huis ressorteren.

De huishouding van het Hof in BELGIË omvat het Civiele en Militaire Huis van de Koning, de Koninklijke Prins en Koningin Elizabeth. De Civiele huishouding van de koning, die het paleis te Laken bewoont, bestaat uit een secretarie en kamerheren, en de Militaire huishouding uit vleugeladjudanten en ordonnantie-officieren. De Civiele huishouding van de Koninklijke Prins, die het paleis te Brussel betrekt, bestaat uit een Civiel en een Militair Huis. Tot het Civiele Huis behoort het departement van de grootmaarschalk van het Hof, het Cabinet, de kamerheer, het bestuur van de Civiele lijst en de secretarie van de Prins benevens de aalmoezenier, de geneesheer, de bevelhebber en de architect van de koninklijke paleizen. Tot het Militaire Huis behoren de vleugeladjudanten en de ordonnantie-officieren. De Koningin-Moeder Elizabeth, weduwe van koning Albert, is gehuisvest in het kasteel Stuyvenberg, gelegen in de hovingen van het paleis te Laken. Het Huis van Koningin Elizabeth bestaat uit een grootmeester, eredames en een secretarie, aan de gewezen prinsregent Karel werd het domein Argenteuil, nabij Ohain, door de regering aangeboden.

< >