is de oude benaming voor de specerij-eilanden, de Molukken. Voorts is het de nieuwe naam van het in 1938 gestichte gewest in Nederlands-Indië, dat de oostelijke helft van de Archipel omvatte, met als hoofdstad Makassar.
Volgens het in 1931 en 1932 door Volksraad en Staten-Generaal aangenomen beginselenplan werden bij de administratieve hervorming de Buitenbezittingen ingedeeld in 3 gewesten: Sumatra, Borneo en de Grote Oost. Gelijktijdig zou een begin worden gemaakt met de staatkundige hervorming. De ingetreden economische crisis schortte de uitvoering der plannen op. Eerst in 1938 kon een begin worden gemaakt met de verwezenlijking er van. De tot stand gekomen bestuurshervorming in de Buitengewesten beoogde: de omzetting van enkele gemeenten tot stadsgemeenten; de instelling van groepsgemeenschappen en van de gouvernementen Sumatra, Borneo en de Grote Oost. De hoofdplaats van het gouvernement de Grote Oost werd Makassar.
Op 15 Juli 1946 droeg de Opperbevelhebber der Geallieerden de verantwoordelijkheid over Borneo, de Grote Oost, Banka en Billiton over aan de Ned.-Indische regering. De plechtigheid geschiedde te Makassar. Onmiddellijk daarop volgde de Conferentie van Malino (15-25 Juli 1946). Hier vond plaats het regionaal-Indonesisch overleg, de Grote Oost, Borneo, Banka-Billiton en Riouw omvattende. De conferentie sprak zich uit voor een staatkundige herbouw van Nederlands-Indië en was van oordeel dat de te vormen federatie van geheel Indonesië behoorde te bestaan uit 4 delen, nl. Java, Sumatra, Borneo en de Grote Oost.
Op de Conferentie Den Pasar (18-24 Dec. 1946) werd de staat De Grote Oost opgericht. Te Malino werd de naam op instigatie van dr Van Mook gewijzigd in Oost-Indonesië of Negara Indonesia Timoer. Hiertoe behoren 13 autonome gebiedsdelen (daerahs): Zuid-Celebes, Midden-Celebes, Noord-Celebes, Minahassa, Sangihe en Talaud eilanden, Noord-Molukken, Zuid-Molukken (vnl. Ambon), Bali, Lombok, Timor en Eilanden, Flores, Soembawa, Soemba. Als staatshoofd trad op Tjokorde Gde Raka Soekawati.