Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 05-01-2022

Gerrit cornelis berkouwer

betekenis & definitie

Nederlands Gereformeerd godgeleerde (Amsterdam 8 Juni 1903), studeerde aan de Vrije Universiteit theologie en promoveerde in 1932 cum laude op een dissertatie over: Geloof en openbaring in de nieuwere Duitsche Theologie. Op 2 Oct. 1927 werd hij bevestigd als predikant bij de Geref. kerk te Oudehorne (Fr.), 13 Dec. 1931 bij die te Watergraafsmeer (Amsterdam-Oost).

In de pastorie bleef hij zijn aandacht geven aan de studie der nieuwere theologie; speciaal met Karl Barth*, wiens invloed ook in Nederland aldoor toenam, hield hij zich bezig en wel in antithetische zin. De geschriften, die hij over dit onderwerp publiceerde (Karl Barth, 1936; Het probleem der Schriftcritiek, 1938; Karl Barth en de kinderdoop, 1947), vonden algemeen waardering, ook van Barthiaanse zijde, vanwege de serieuze en objectieve wijze, waarop hij het gevoelen van zijn tegenstander weergeeft. Daarnaast trad hij als apologeet op tegen het RoomsKatholicisme en mengde hij zich in het gesprek, dat in de laatste jaren met R.K. theologen op gang is gekomen. Zijn werk, in 1940 verschenen onder de titel: De strijd om het Roomsch-Katholieke dogma, heeft daartoe een voorname bijdrage geleverd. Op wat in de jongste jaren van R.K. zijde gepubliceerd werd, onder meer ook in verband met de overgang van dr Gornelia J. de Vogel naar de R.K. Kerk, reageert hij uitvoerig en diepgaand in zijn voorjaar 1948 uitgekomen werk: Conflict met Rome.

Zijn voortreffelijke kwaliteiten als theoloog bezorgden hem de benoeming als buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit, welk ambt hij ii Oct. 1940 aanvaardde met het uitspreken van een rede over: Barthianisme en Katholicisme. Vijf jaar later volgde zijn benoeming tot gewoon hoogleraar, hetwelk zijn afscheid van de pastorale arbeid meebracht. Hij doceert nieuwere theologie, symboliek en hermeneutiek.Van de Generale Synode van de Gereformeerde Kerken te Utrecht (1943) was hij praeses. Hij schreef een inleiding bij: Augustinus over het Credo, het Enchiridion en andere geschriften over het Apostolisch symbool, vertaald door dr A. Sizoo (1941). Mederedacteur is hij van het Gereformeerd Weekblad en van het maandschrift Bezinning. Vermelding verdient nog zijn op 22 Oct. 1945 gehouden oratie: Wereldoorlog en Theologie.

PROF. DR D. NAUTA

< >