ook Dorenburch of Darenburch, is een kasteel bij het gelijknamige dorpje onder de gemeente Bemmel, Overbetuwe. De plaats Doornenburg wordt reeds aan het einde van de 9de eeuw genoemd onder door de abdij te Lorsch in Hessen verworven bezittingen.
In 1295 wordt heer Willem van Doornick, ridder, vermeld, wiens dochter Sophia door haar huwelijk met heer Dirk van den Bylandt het goed Doornenburg in het geslacht van haar echtgenoot bracht. Het kasteel is naderhand steeds een leen van Gelderland geweest, sedert 1394 met het recht van de wind en het gemaal van Gendt, Angeren en Doornenburg. Heerlijke rechten in de vorm van jurisdictie heeft de heer van het slot nimmer bezeten, zodat men niet van een heerlijkheid Doornenburg spreken kan. Sophia, dochter van Johan van den Bylandt, huwde in 1449 Reinald van Homoet, heer van Doorwerth. Hun dochter Margaretha trad in het huwelijk met Johan van Rechteren van Voorst, waarna de Doornenburg tot 1621 in het geslacht van de heren van Voorst bleef. In dit jaar volgde Sweder van Amstel van Mijnden nog tijdens het leven van zijn moeder Wilhelmina van Voorst, in het leengoed op. Door erfenis kwam het kasteel c.a. verder in de geslachten van Heemskerck van Bekestein tot 1767, Van Bemmel tot 1796, von Hertefeldt en Van der Heyden sedert 1799, terwijl de erven von Hertefeldt in 1809 van hun aandeel in de Doornenburg afstand deden. Het slot werd sinds 1847 niet meer bewoond en geraakte in verval. Sedert 1936 behoort het kasteel aan de Stichting tot Behoud van den Doornenburg. Het werd daarop zeer fraai gerestaureerd, welke restauratie in 1941 gereed kwam. Helaas bleek het werk van korte duur; door de Duitsers werd het slot op of kort na 14 Mrt 1945 moedwillig opgeblazen.DR A. J. MARIS
Lit.: H. N. Werner, Geldersche Kasteelen (1908), II; A. Verhuell, Het slot D. (in: Geldersche Volksalmanak, 1865); „Het Kasteel Doornenburg”, Jaarverslag der Prov. Geldersche Archaeol. Commissie over 1905 (in: Bijdr. en Meded. der Ver. Gelre, IX); W. A. Beelaerts van Blokland, H. E. van Gelder, W. Wynaendts van Resandt en K. Sluyterman, Ned. Kasteelen en hun Historie (1914), II,blz. 231; J. H. van Heek, De Doornenburg (in: Kasteelen in Gelderland, samengesteld d. h. Bestuur der Stichting „Vrienden der Geldersche Kasteelen”, 1948, blz. 17).