een gemeente in de provincie Noordbrabant, telt op 12.239 ha (1947) 15.097 inw., van wie (1930) 97 pct R.K. De bodem bestaat grotendeels uit zand, in het O. ook uit hoogveen (Peel), dat echter ten dele is afgegraven; ca 54 pct van de oppervlakte is cultuurgrond, waarvan ca 70 pct bouwland en 30 pct grasland.
De landbouwbedrijven dragen een gemengd karakter. Hoofdmiddel van bestaan is landbouw, daarnaast heeft de gemeente een niet onbelangrijke industrie, w.o. textielbedrijven (dekens, bontweverij); 7,5 pct is bos. In de omgeving van Helenaveen bestaat enige tuinbouw.Verder is er een tricotagefabriek, steenfabrieken, betonfabriek, een strohulzen- en strookoordfabriek (Helenaveen) en een aantal coöperatieve zuivelfabrieken. In 1906 werden in deze gemeente, en wel bij Helenaveen, op grote diepte verschillende steenkoollagen aangeboord. Op de heide onder Deurne worden praehistorische begraafplaatsen gevonden. De gemeente omvat de dorpen Deurne, Liesel, Vlierden en Helenaveen, benevens een aantal buurten.
Het dorp Deurne ligt aan de spoorlijn Venlo - Helmond, en aan het kanaal van Deurne naar de Noordervaart, telt ca 4000 inw. en heeft een tweetal oude kastelen, nl. het 14de-eeuwse Slot van Peelland en het in de 15de eeuw gebouwde en in de 17de eeuw uitgebreide groot- of nieuw-kasteel, dat thans in het bezit is van baron de Smeth. Het wordt reeds in 721 onder de naam Durninum genoemd en werd in 1511 door de Geldersen, in 1599 door de Spanjaarden en in 1702 door de Fransen geplunderd.
Lit.: H. N. Ouwerling, Gesch. der dorpen en heerlijkheden D., Liessel en Vlierden (1933).