is een looistof, die gewonnen wordt van een Polygonacee Rumex hymenosepalus Torr., die reeds gedurende twee eeuwen door de Mexicanen onder de naam cana-agria als zodanig gebruikt wordt. Na 1885 is de looistof door de Canaigre Company in de Europese handel gebracht. R. hymenosepalus groeit in grote massa’s in lage zandige streken van Mexico, Californië, Arizona, Utah, Colorado, Louisiana en op het eiland Cuba bij matige vochtigheid en een gemiddelde temperatuur niet hoger dan 20 gr.
C. Vooral gronden, die af en toe onder water staan of geinundeerd worden, zijn gunstig. De plant is kruidachtig, ca een m hoog, heeft grote, langwerpige, ovale bladeren met iets gegolfde rand, toegespitste top en is grijs van kleur. Onder de grond vormt ze verdikte, knolvormige wortels, die 18-25 pct en als ze oud zijn, wel 43 pct looistof bevatten kunnen.
Het wortelstelsel leeft vijf jaar, de kleur is afhankelijk van het ijzeroxydgehalte van de bodem; de voortplanting geschiedt door zaad of beter door de knollen. De bodem moet diep bewerkt zijn; de groei gaat snel; in Febr. geplant materiaal bloeit in Apr.; als het zaad rijp is, verlept de plant, maar het looistofgehalte van de knollen stijgt tot in Juli. In het parenchymatische grondweefsel vindt men veel met zetmeel gevulde cellen en enkele met een kleurstof, de aporetine. Licht heeft veel invloed op de ontwikkeling van de tannine, in de zon 32 pct, in de schaduw 25 pct. Verse knollen bevatten 60-80 pct water, 8-10 pct tannine, 1,52-2,71 pct minerale bestanddelen, die in combinatie met de tannine het leer een bleke, oranjegele kleur geven.
Men oogst jaarlijks of om de twee jaren, snijdt alle groene delen weg en de knollen in vijf cm dikke schijven, die bij lage temperatuur (50 gr. C.) snel gedroogd worden. Ze bevatten droog 25-28 pct tannine, 7 pct suiker, 15 pct water, 40 pct onoplosbare stoffen en 10-18 pct niet-looistoffen.DR A. KLEINHOONTE
Lit.: L. Meunier et C. Vaney, La tannerie I (Paris 1936); p. 332; M. Nierenstein, The natural Organic Tannins (London 1934) P- 78; Wiesner, Die Rohstoffe des Pflanzenreiches (1927).