dorp in het Russische gouv. Moskou, aan de Kaloega, een zijrivier der Moskwa en aan de weg van Smolensk naar Moskou gelegen, bekend door de slag, die er 7 Sept. 1812 door Koetoesow met Napoleon I geleverd werd en ook Slag aan de Moskwa genoemd wordt.
De sterkte der beide legers was nagenoeg gelijk. Napoleon had 100.000 man infanterie en 28.000 man cavalerie onder zijn bevelen en Koetoesow 114.000 man infanterie en cavalerie en 15.000 met lansen gewapende boeren. De Russen hielden de hoogten rechts van de Kaloega bezet, waar zij door bos en drie dorpen gedekt waren; ze hadden dus het terrein in hun voordeel, daar de Fransen zich op een lagere vlakte bevonden, met holle wegen doorsneden. Over Koetoesow’s rechtervleugel gebood Barclay de Tolly, over de linker vorst Bagration, die in de slag viel, en hij zelf over het centrum, waar hij de Russische garde en ruiterij om zich heen had verzameld. Napoleon stond op de linkeroever, waar zich aan het hoofd van de rechtervleugel Poniatowski en aan het hoofd van de linkervleugel prins Eugène bevonden, terwijl in het midden Davoust, Ney en Murat bevel voerden over de ruiterij. De slag begon met een poging van Junot en Poniatowski om de linkervleugel der Russen op te rollen, welke poging echter mislukte.
Tegelijkertijd viel prins Eugène de Beauharnais Borodino aan. Nu moest de aanval volgen op het centrum, de groote redoute, het hoogste punt van de heuvels, door Koetoesow versterkt met tal van batterijen. Van beide zijden werd met hartstochtelijke woede gestreden. Nu eens waren Borodino en de „redoute” door de Fransen, dan weder door de Russen bezet. De keizer weigerde zijn garde te zenden om de strijd te beslissen, misschien omdat hij bij zijn gebrek aan reserves in elk geval deze intact wilde houden, misschien omdat hij wegens lichamelijke ongedisponeerdheid aan besluiteloosheid leed. Na grote inspanning slaagde Ney, die daarbij voor zijn dapperheid de naam Prins van de Moskwa verwierf, er toen in de hoogten voorgoed te veroveren.
Napoleon had de overwinning behaald, maar weigerde ook nu weer zijn garde in te zetten en de Russen te vernietigen. Koetoesow trok in goede orde af naar de zijde van Moshaïsk. De verliezen van de slag bij Borodino worden op 90.000 man geschat, waarvan 60.000 Russen.