Nu bij de behandeling van vele ziekten bloedtransfusies, bloedplasma, en bloedplasmaderivaten zo’n grote betekenis hebben gekregen, neemt de behoefte aan menselijk bloed voor deze doeleinden steeds toe.
Het is een groot voordeel dat een gezonde volwassene (18-60 jaar) zonder bezwaar een halve liter bloed kan afstaan voor zijn zieke medemens zonder daarvan zelf schade te ondervinden.
In de bloedtransfusiedienst, in de meeste landen onder auspiciën van het Rode Kruis, worden de vrijwillige bloedgevers (donors) georganiseerd. Zij worden gekeurd in de medische centra van de bloedtransfusiedienst, hun bloedgroep wordt bepaald en zij worden ingeschreven om te kunnen worden opgeroepen. Bij de keuring wordt in het bijzonder gelet op ziekten welke met het bloed zouden kunnen worden overgebracht (syphilis, malaria, geelzucht).
Dr H. van Dijk is in Nederland de eerste geweest die in 1930 te Rotterdam een Rode Kruis Bloedtransfusiedienst organiseerde. Thans omvat de bloedtransfusiedienst van het Nederlandsche Rode Kruis 70 medische centra met in totaal 27.000 vrijwillige bloedgevers. Bovendien ressorteert onder deze dienst het Centraal Laboratorium te Amsterdam, waar onderzoekingen op bloedtransfusiegebied worden verricht en waar bloedtransfusie-apparaten voor de ziekenhuizen in de medische centra van de bloedtransfusiedienst worden klaargemaakt (15.000 per jaar voor 200 ziekenhuizen). Tevens worden in dit laboratorium lyophiel gedroogd bloedplasma en bloedplasmaderivaten (albumine, globuline, fibrinogeen) bereid.