is de naam van een eiland in het Mälarmeer, waarop in de vroege middeleeuwen de bekende handelsstad Birka lag. Zij was omstreeks 800 gesticht en door natuurlijke ligging en kunstmatige versterkingen tot een goed verdedigbare handelsplaats gemaakt.
Reeds in de tijd van Ansgar waren daar kooplieden van verschillende landen, o.a. was er een belangrijke Friese nederzetting. Het is dan ook een der eerste plaatsen, waar het Christendom in Zweden kon binnendringen.Naar deze stad werd het handelsrecht, dat in de Scandinavische landen gevolgd werd, genoemd bjarkeyjarréttr (Deens: biærkeret). Verschillende handelsplaatsen kregen ook naar haar een gelijkluidende naam; zo Björkö in Finland (bij Viborg), Birkö aan de mond van de Tornea, Bjarkey in het N. van Noorwegen, en vele andere meer. Door de onderzoekingen van Elis Wadstein is echter de mogelijkheid aangetoond, dat het woord van Friese herkomst zou zijn en zou teruggaan op birek, berek, dat de betekenis had van jurisdictie. Dit woord werd verbasterd tot birk en toen in de Scandinavische landen verward met björk (= berk). Het is daarom niet onwaarschijnlijk, dat een deel der handelssteden, die deze naam dragen, door Friezen is gesticht, of althans zijn opkomst te danken heeft aan de handel, die de Friezen op de kusten van Noord- en Oostzee dreven.
Lit.: H. Schück, Birka in Uppsala universitets arsskrift (1910); E. Wadstein, Norsien och Västeuropa i gammal tid (Stockholm 1925).
Bij Björkö had op instigatie van Bülow, op 23-24 Juli 1905 een onderhoud plaats tussen keizer Wilhelm II en tsaar Nicolaas II, waarin de tsaar overgehaald werd tot een tractaat van defensieve alliantie. Zijn minister van Buitenlandse Zaken, graaf Lamsdorff, zag het gevaar dat hierin voor de Frans-Russische betrekkingen gelegen was en wist de tsaar op zijn woord te doen terugkomen (23 Nov. 1905).
Lit.: H. E. Enthoven, Het Verdrag van Bj., Openb. Les (1930); M. Bompard, in Rev. de Paris 15 mai 1918; Sidney B. Fay, in Amer.
Hist. Rev., dl 24 (1918), blz. 48-72; J. P. Reinach, Le Traité de Bj. (1935).