(1) was voorheen de naam van een rijk op Z.O.-Borneo, dat het gehele benedengedeelte van het stroomgebied van de Barito omvatte. (Voor de geschiedenis z Borneo).
(2), ook wel Bandjarmasin geheten, is de belangrijkste en volkrijkste plaats van geheel Borneo met (1930) 65 698 inw., waarvan 947 Europeanen, 5014 Chinezen en 1915 andere Vreemde Oosterlingen. Zij ligt aan de Martapoera, dicht bij haar monding in de Barito-rivier.
De plaats is zeer gunstig gelegen voor de handel; niet alleen de brede en diepe Barito, maar ook de rivier van Martapoera is voor grote schepen bevaarbaar. Bandjermasin werd daarom de stapelplaats van de producten uithetgehelestroomgebied van de Barito.
De bodem te Bandjermasin is drassig, daarom zijn de woningen veelal op palen, gedeeltelijk op vlotten (rakits) gebouwd. Wegen zijn er weinig. De verbinding geschiedt tussen de huizen onderling door middel van bruggen, maar vooral met prauwen. De stad heeft van de oorlogshandelingen betrekkelijk weinig geleden. Op 10 Febr. 1941 door de Japanners ingenomen, welke actie paste in de strategische omsingelingsmanoeuvre van Java, werd zij na de capitulatie van Japan door de Geallieerden zonder strijd bezet. Enig industrieel herstel is merkbaar, maar vele bedrijven kampen met gebrek aan grond- en hulpstoffen.
De plaats profiteert van de levendige rubberhandel die al spoedig na de intrede van rust en veiligheid ontstond. De K.P.M.-boten doen de haven weer aan.
DR G. KUPERUS