is een aromatische, meestal min of meer zoete wijn, oorspronkelijk (einde 18de eeuw) afkomstig uit Turijn (Vermouth di Torino). Deze aromatische geur en smaak dankt de vermouth aan aftreksels van verschillende kruiden, waarvan sommige aan de zuidkant van de Alpen groeien, daaronder het Vermouthkruid (Artemisia absinthium); verder ook Duizendguldenkruid, Gentiaan, Kinabast, bittere Oranjeschillen enz.
De vaten met wijn, waarvan men vermouth zal maken, stelt men lange tijd aan de zon bloot, waardoor de wijn snel veroudert. Daarna voegt men de op wijn of op alkohol getrokken kruidenaftreksels toe. Ten slotte ondergaat de wijn een koudeproces, om te voorkomen dat sommige bestanddelen van de kruiden later troebeling zullen veroorzaken.
Vermouth bevat 15-17 pct alkohol. De kwaliteit is, zoals begrijpelijk, in de eerste plaats afhankelijk van de grondwijn die voor de bereiding werd gebruikt. Onder de door Italië geëxporteerde wijnen neemt de vermouth een belangrijke plaats in. Verschillende firma’s in Turijn hebben een wereldreputatie voor de vermouth die zij in de handel brengen.
Ook in andere landen maakt men vermouth. Daaronder is de bekendste die uit Zuid-Frankrijk. Deze is meestal iets droger (minder zoet) dan de Italiaanse.