Grieks wijsgeer en wiskundige, de stichter der zgn. Ionische school (Milete, Klein-Azië, ca 624 - 543 of 548 v.
Chr.), was een tijdgenoot van Solon, ondernam op gevorderde leeftijd reizen naar Kreta, Phoenicië en Egypte en verkeerde ook enige tijd aan het hof van Kroisos. Hij wilde het bestaande tot het eenvoudigste beginsel terugbrengen en beschouwde het water als oorsprong van alle dingen. Waarschijnlijk leidde hij uit de verdichting en het ijler worden van deze oorspronkelijke stof de verandering der dingen af. Geschriften heeft hij niet nagelaten. Wij weten niet veel meer van hem dan wat Aristoteles en Diogenes Laërtius van hem mededelen. Ook werd hem een aantal spreuken toegeschreven, zoals het beroemde: „Ken u zelve”. Hij is de stichter der Ionische natuurfilosofie en verkreeg een plaats onder de Zeven Wijzen van Griekenland.Als wiskundige bracht hij enkele meetkundige begrippen, die hij waarschijnlijk van Egyptische priesters had geleerd, naar Griekenland over. Een eenvoudige afstandsmeter wordt aan hem toegeschreven en de stelling, dat een in een halve cirkel beschreven hoek recht moet zijn, naar hem genoemd.
Bibl.: Fragm. en testimonia, in: Poetarum philosophorum fragmenta, ed. H. Diels (Berolini 1901) en in: Die Fragmente der Voroskratiker, 6de dr. d. W. Kranz (Berlin 1951).
Lit.: E. Broders, Le double personage de Th., in: Arch. de philosophie (1931/32) ; O. Gigon, Der Ursprung der griechischen Philosophie (Basel 1945).