is de naam van vier pausen.
Sergius I,
Heilige, paus van 6 Dec. 687 - 8 Sept. 701, Syriër uit Palermo, weigerde hardnekkig de besluiten van de zgn. 2de Trullaanse synode, welke in 692 door keizer Justinianus II te Constantinopel beroepen was, te erkennen. In de 102 canones van deze synode kwam een sterk anti-Westerse tendens tot uitdrukking en het streven om aan Rome’s suprematie althans op het gebied der disciplinaire maatregelen een einde te maken. Een poging van de keizer om Sergius gevankelijk naar Constantinopel te doen brengen, mislukte wegens verzet van het volk, dat bovendien steun vond bij de keizerlijke militie van Rome en Ravenna. De verhouding tussen de Griekse en Latijnse Kerk werd door dit alles echter zeer gespannen. Sergius wijdde in 695 Willibrord plechtig tot bisschop en schonk hem het pallium.
Sergius II,
paus van 844 - 27 Jan. 847, kwam aanstonds in conflict met keizer Lotharius I, omdat hij gekozen en geconsacreerd was, zonder dat de Constitutio Romana van 824, waarbij de Frankische keizers verschillende rechten betreffende de pauskeuze waren toegekend, was onderhouden. Lotharius zond zelfs zijn zoon, Lodewijk II, met een leger naar Rome. Het geschil werd echter op een synode bijgelegd en Lodewijk werd door Sergius tot koning der Langobarden gekroond. Tijdens zijn pontificaat drongen de Saracenen op hun tochten van Sicilië uit tot Rome door en plunderden de buiten de stadsmuren gelegen basilieken van S. Petrus en S. Paulus.
Sergius III,
paus van 904 - 14 Apr. 911, had zich reeds zonder succes na de dood van Stephanus VI in 897 als candidaat voor het pausschap naar voren gedrongen. Met zijn troonsbestijging begon de heerschappij van drie vrouwen: Theodora de Oudere, echtgenote van de senator Theophilactus, en haar dochters Marozia en Theodora de Jongere, die de pauskeuze jarenlang geheel naar haar hand zetten.
Sergius IV
paus van 1009 - 13 Mei 1012, stond geheel onder de invloed van de Romeinse adel in de persoon van Johannes Crescentius, een afstammeling van de bovengenoemde Theodora de Jongere. Toen deze in hetzelfde jaar als de paus stierf, waren het de graven van Tusculum, die door de troonsbestijging van hun familielid Benedictus VIII de machtspositie van de Crescentii overnamen.