Franse kolonie van het generaal-gouvernement Frans West-Afrika, omvat de kuststreek en het oevergebied van de Senegal tot aan de mond van de Faleme, groot 209.970 km2, telt 1.992.000 inw., vnl. negers, Moren en Berbers. De godsdienst is de Mohammedaanse.
Over het algemeen vlak, heeft het land slechts verspreide heuvels tot 150 m. De kuststreek is onvruchtbaar, zandig of moerassig en ongezond. Het klimaat is heet. De natte periode valt van Mei tot Nov., de overige droge maanden zijn gezond. Verbouwd worden: rijst, maïs, kokosnoten en vooral aardnoten. Indigo groeit in het wild; gommen en caoutchouc komen uit het binnenland, stofgoud van Faleme en de boven-Senegal.
Voortbrengselen van inlandse nijverheid zijn: katoenen kledingstukken, matten, manden, leder en gouden voorwerpen. Uitgevoerd worden aardnoten, caoutchouc, stofgoud, palmpitten, huiden en vellen.De voornaamste plaatsen zijn aan de kust: St Louis met (1949) 63.000 inw., Dakar, de zetel van het gouvernement van Frans West-Afrika met 228.000 inw., Kaolak (34.000) en Thiès (33.000). De Senegal is een natuurlijke, doch niet goede verkeersweg. Kayes is door een spoorweg met de Niger en St Louis met Dakar en Rufisque verbonden. Regelmatige vliegdiensten worden onderhouden tussen Dakar en het moederland en Zuid-Amerika. Het volksonderwijs staat onder toezicht van de regering. Overal zijn Franse lagere scholen.
Verder zijn er tal van vakscholen, een school voor tolken (in Saint Louis) enz. Daarnaast is er een aantal Mohammedaanse koranscholen.
Geschiedenis.
Reeds in de Oudheid werd Senegal dikwijls door zeevaarders bezocht. In 1446 vestigden er zich de Portugezen, die in 1638 door de Hollanders werden verdrongen. In 1637 gingen Franse kooplieden tot vestiging over, nadat reeds in 1626 de Compagnie Normande voor de handel op Senegal was opgericht. De huidige hoofdstad, St Louis, werd in 1658 gesticht. Tijdens de Napoleontische oorlogen raakten de weinige nog overgebleven handelsposten in Engelse handen, doch werden daarna aan Frankrijk gerestitueerd. Nadat het binnenland in de jaren 1854-’65 door Faidherbe was gepacificeerd, kwam de kolonie tot ontwikkeling. Van 1924-’46 vormden Dakar en omgeving een aparte bestuurseenheid („Circonscription de Dakar et Dépendances”).