Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 17-10-2024

SELEUCIA

betekenis & definitie

(Seleukeia), naam van verschillende, meestal door Seleukos I in Voor-Azië gestichte steden:

1. In Babylonië, op de rechteroever van de Tigris, ten N. van Babylon, uit de bouwvallen van die stad opgetrokken. Door haar gunstige ligging werd zij stapelplaats van de handel uit het Oosten (ook Indië en China), totdat de oorlogen tussen de Parthen en de Romeinen haar welvaart vernietigden. Keizer Trajanus nam haar (116 n. Chr.) in bezit en vernietigde haar voor een deel, toen er een opstand uitbarstte. Later (165) werd zij door Avidius Cassius geheel verwoest. Zij telde toen nog ca ½ millioen inw. Haar puinhopen dienden in de 9de eeuw de Abassiden tot stichting van Bagdad.
2. Seleucia Pieria, stad aan de kust van Syrië, ten N. van de monding van de Orontes, met een goede, versterkte haven. Zij was stapelplaats van Antiochië en dikwijls object van strijd in de oorlogen tussen de Seleuciden en de Ptolemaeën. Merkwaardig is van haar bouwvallen de necropolis en een 1100 m lang rotskanaal.
3. Seleucia in Cilicië; zij werd wegens een tempel met een orakel van Apollo druk bezocht. Nog andere steden van deze naam lagen in Syrië (ten W. van Apamea) en in Klein-Azië.

Lit.: W. Streek, Seleucia und Ktesiphon (1917); Waterman, Preliminary Report upon the Excavations at Tel Umae, Iraq (Ann Arbor, Michigan, 1931).

< >