(1), Franse stad in het departement Vaucluse, ten N. van Avignon met (1946) 13 980 inw., gelegen aan de spoorweg Lyon - Marseille, bezit o.m. een 12de-eeuwse kathedraal, een Protestantse kerk en een Kamer van Landbouw. Orange bestaat in hoofdzaak van de handel in landbouwproducten (gevogelte, konijnen, schapen, speenvarkens, graan, voederartikelen, wijnstokken, fruit, groenten en zaaizaad).
De stad is vooral beroemd om haar Romeinse oudheden (zie hierna). Zij is het aloude Arausio, de hoofdstad der Chavaren, waar in het jaar 105 v. Chr. de Kimbren en Teutonen de overwinning behaalden op Caepio en Manlius, terwijl Julius Caesar er later een Romeinse kolonie stichtte. In de Middeleeuwen behoorde de stad eerst tot Austrasië, maar vormde in de 11de eeuw een afzonderlijk graafschap (z Oranje). Zij was toen een centrum van Joodse bankiers, en kreeg in de 17de eeuw zijdehandel en zijdeweverij.Orange bezit prachtig bewaard gebleven monumenten uit de Romeinse tijd. De triumfboog ten N. van de stad, de best bewaarde in geheel Frankrijk, is volgens een oud gegeven al in 49 v. Chr. opgericht en in 25 n. Chr. opnieuw gewijd aan keizer Tiberius. Hij is ingebouwd geweest in een middeleeuws fort en pas in 1825 vrijgelegd en gerestaureerd. Het theater, van het type van dat te Arles, is zo belangrijk omdat het de muur van het toneel heeft bewaard.
Het stamt uit het begin van de 2de eeuw en is in 1894 gerestaureerd en tot Théâtre national gemaakt, waar jaarlijks (begin Aug.) opvoeringen worden gegeven. Het heeft een uitstekende acoustiek en biedt plaats aan 7000 bezoekers. Opgravingen naast het theater hebben fundamenten van een grote tempel en een stadion blootgelegd. Op de top van de heuvel achter het theater bevinden zich de ruïnes van het in 1621 uit Romeinse materialen gebouwde kasteel van de Prinsen van Orange, dat in 1673 op last van Lodewijk XIV verwoest werd. Er zijn te Orange nog overblijfselen o.m. van een Romeins circus, waterleiding, baden en oude muren.
(2), een stad in Essex County in de Amerikaanse staat New Jersey, ligt in het gebied van Groot New York en heeft (1950) een bevolking van 38 040 inw. Het is een voorstad van Newark, die vnl. uit arbeiderswijken bestaat. De locale industrie fabriceert vnl. electrische toestellen. De nederzetting ontstond in 1678 en is genoemd naar Willem IV, Prins van Oranje.