Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 18-10-2023

NERVIËRS

betekenis & definitie

(Nervii) heet een Belgische volksstam, waartegen Caesar in 57 gestreden heeft; zij worden door hem als een krachtig en strijdvaardig volk geschetst. Hun hoofdstad was Bagacum, het tegenwoordige Bavay; zij woonden aan beide oevers van Samber en Schelde.

Tacitus vertelt, dat zij zelf zich op hun Germaanse afstamming beroemen en zo behoren zij dus, samen met verschillende andere Belgische stammen (z Belgen), tot die Germanen, die reeds enige eeuwen vóór het begin van onze jaartelling uit het rechts-Rijnse gebied zich in het later naar hen genoemde land hebben gevestigd en hier in de loop der eeuwen in taal, godsdienst en zeden geheel Keltisch geworden zijn.Amado NERVO

(Ruiz de), Mexicaans dichter (Tepic, Mexico, 27 Aug. 1870 - Montevideo Mei 1919), een der beste vertegenwoordigers der „modernisten”beweging in de Spaans sprekende wereld. Hij studeerde rechten en theologie; deze laatste studie zou een stempel drukken op bijna geheel zijn oeuvre. Al jong trad hij in de voetsporen van de erkende vernieuwer Gutierrez Najera. In 1910 naar Parijs gezonden leerde hij daar Rubén Dario kennen en heel de Parijse bohème. Daar ook knoopte hij de relatie aan met Anna Daillez, die tien jaar zijn levensgezellin bleef en aan wie hij vele prachtige verzen gewijd heeft, ook na haar vroegtijdige dood. Moeilijk zal men in het Spaans gevoelvoller proza ontmoeten dan het diepontroerende En memoria de Ana, als inleiding opgenomen in zijn bundel gedichten: La amada inmóvil (De roerloze geliefde) (posthuum, 1920).

Nervo’s taal werd van exuberant hoe langer hoe eenvoudiger en inniger. De oude religiositeit van zijn jeugd kwam weer boven en deze, verenigd met het gevoel van berusting en onderwerping aan het lot, de Mexicaan eigen, inspireerde hem tot verzen, die gemeengoed geworden zijn van alle dichtlievende Spaans sprekenden.

Bibl.: Poesías Completas (Madrid, Bibl. Nueva, 1947); Juana de Asbage (Sor Juana Inés de la Cruz) (Madrid 1910); Obras completas (poëzie en proza) uitg. d. A. Reyes (Madrid, Bibl. Nueva, 1920-1928, 29 dln).

Lit.: E. de Ory, A. N. (Cadiz 1916); A. Torre Ruiz, La poesia de A. N. (Valladolid 1924); M. Ugarte, La joven literatura hispanoamericana (Paris 1906); G. Estrada, Bibliografia de A.

N. (México 1925); Homenaje a la memoria del poeta A. N., organiz. por la Univ. National (México 1919).

< >