Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 28-12-2022

Julius CLASSICUS

betekenis & definitie

een voornaam lid van de stam der Treveri, van koninklijken bloede en zeer vermogend, bekend als medestander van Civilis tijdens de opstand der Bataven in de jaren 69 en 70 na Chr., in het Romeinse leger commandant van een afdeling ruiterij, die uit Treveri was samengesteld. Deze afdeling behoorde aanvankelijk tot het leger van Vitellius en streed tegen de troepen van Otho in de Provincia Narbonensis.

Later werden de Treveri gebruikt in de strijd tegen de opstandige Bataven. Het duurde echter enige tijd, voordat Classicus zich bij de opstand aansloot. Op een bijeenkomst te Keulen kwam een verbond tot stand, waartoe ook Ubii en Tungri behoorden. Besloten werd daar in de eerste plaats de overblijfselen van het leger van Vitellius, dat aan de Rijn tegen de opstand opereerde, op de zijde van de samenzweerders te brengen.

Dillius Vocula, die op dat ogenblik dit leger aanvoerde, spande tevergeefs alle krachten in om dit te verhinderen; ten slotte werd hij vermoord en de Romeinse troepen legden voor Classicus, die met de tekenen van het Romeinse imperium optrad, de eed van trouw af aan het „Rijk der Galliërs”. Geheel het gebied ten N. van de Alpen werd daarop door Classicus bevrijd. Hij verzuimde intussen de passen over de Alpen te bezetten, zodat de Romeinse legers, die waren uitgezonden om de opstand te bedwingen, zonder moeite in het land van de Midden-Rijn konden doordringen. Na de aankomst van Cerialis, die met het opperbevel was belast, in Mei 70, keerde de kans spoedig geheel in het voordeel van de Romeinen, vooral daar een groot deel van Gallië zich niet bij de opstand had aangesloten.

Classicus moest, evenals Civilis, hoe langer hoe verder naar het N. terugtrekken, de wijk nemen naar het eiland van de Bataven en ten slotte de Rijn overschrijden naar het vrije Germanië. Daar kwam in Oct. 70 een overeenkomst tot stand tussen Cerialis en Civilis. Van Classicus wordt naderhand niet meer gesproken.PROF. DR A. W. BYVANCK.

< >