of Sociëteitseilanden, eilandengroep in Oceanië tussen 16 en 18° Z.Br. en 148 en 153° W.L. v. Gr. gelegen, omvatten 11 grote en een aantal kleine eilanden en worden door een straat in 2 afdelingen, die der 6 eigenlijke Sociëteitseilanden (Windwar d-Islands) ten N.W. en die der 5 George- of Tahiti-eilanden (Leeward-Islands), verdeeld.
Deze eilanden werden waarschijnlijk in 1606 door Quiros ontdekt, maar eerst door Cook (1760-1778) nauwkeurig opgenomen en, ter ere van de „Royal Society” te Londen, Sociëteits- of Gezelschaps(beter: Genootschapseilanden) genoemd. Zij hebben een oppervlakte van 1650 km2 en zijn door grote koraalriffen omringd waarachter zich uitmuntende, maar moeilijk toegankelijke havens bevinden. De bodem is er bergachtig; de Orohena, de hoogste top op Tahiti, verheft zich ter hoogte van 2231 m. Het gebergte is met houtgewas dicht bezet, de kustvlakte draagt een weelderige plantengroei.
Broodvruchtbomen, kokospalmen, bananen en aardvruchten leveren het hoofdvoedsel. Het aantal inw. bedraagt 27 650. Zij zijn slank van gestalte en goed gebouwd, leven in ruime en goedingerichte woningen, weten te smeden en schepen te bouwen. Het gezag der erfelijke kortingen was beperkt door dat van de adel.
Zachtmoedig en gastvrij toonde de bevolking van den beginne af de voorrechten der Europese beschaving op prijs te stellen. Door de wijze waarop ze zichzelf en hun huizen met bloemen en kransen versierden, kregen deze mensen de faam van onbedorven natuurmensen. Reeds in 1797 werd de eerste Protestantse zendeling daarheen gezonden door het Engelse zendelinggenootschap. Tahiti kwam in 1843 onder de beschermheerschappij van Frankrijk en werd in 1887 geannexeerd.
De zetel der regering is Papeete op Tahiti.De eigenlijke Gezelschapseilanden zijn Raiatea, Tahaa of Otahaa, Huahine, Borabora of Bolabola, Tubai en Maurua of Maupiti, samen met een oppervlakte van 471 km2 en ruim 6000 inw. De Tahitigroep bestaat uit Tahiti, het eveneens aan natuurschoon rijke Moorea en enige andere kleine eilanden, te zamen 1042 km2 groot.
Lit.: F. O. Brien, Atolls of the sun (1922); E. Cheesman, Islands near the sun (1927); P.Benoit,Océanie frang. (Paris 1933); S.Ferdinand-Lop, Les possessions franc. du Pacifique (Paris 1933); J.
R. Baldwin, England and the French seizure of the Society Islands (1938).