is de naam van een dal en van 3 dorpen in het Oostenrijkse Bondsland Salzburg. Het dal is een 40 km lang zijdal van de Pongau of midden-Salzachdal.
Op de achtergrond, ten Z., verheft zich de Mallnitzer- of Nassfeld-Tauern ter hoogte van 2414 en de Ankogel ter hoogte van 3263 m. De woeste Gasteiner Ache vormt onderscheiden watervallen en bereikt door de 4 km lange „Gasteiner Klamm” de Salzach. In het dal liggen een 20-tal kleine dorpen of gehuchten; de bevolking is 2670 zielen groot. De Tauernspoorweg van Schwarzbach - St Veit over Hof- en Bad Gastein, de twee voornaamste nederzettingen, naar Mallnitz, loopt door het dal.
Het verst Z.Z.W. op 1127 m hoogte ligt het dorp Böckstein met een fraaie kerk.Een uur gaans beneden Böckstein bereikt men ter hoogte van 1000 m op de Graukogel, een gneisgevaarte ter hoogte van 2600 m, de badplaats Wildbad-Gastein, welker bronnen reeds in de 17de eeuw bekend waren. Het water is radiumhoudend. De temperatuur van deze thermen wisselt van 36 gr. - 50 gr. C.
Midden door het dorp stroomt de Ache met twee watervallen van 85 en 63 m hoog.
Wegens de hoogte is het klimaat er guur en zelfs in het midden van de zomer kunnen de zonnestralen niet langer dan 8 uur aaneen in het dal doordringen, zodat de ochtend en avond zeer kil zijn. Bij slecht weer kan men er wandelen in een besloten gaanderij, vanwaar men een fraai uitzicht heeft over het dal. Het kasteel, door Hieronymus, de laatste aartsbisschop van Salzburg, in 1794 gebouwd, is thans voor de badgasten bestemd. Het water van de bronnen, 18 in getal, wordt vooral gebruikt bij chronisch zenuwlijden, bij jicht en rheumatiek, bij ongesteldheid van de slijmvliezen, bij huidziekten enz.
Tevens wordt het bronwater gedronken. De ongunstige ligging van de plaats was oorzaak, dat men in 1828-1830 in houten buizen het water geleid heeft naar Hof Gastein, dat 8 km verder naar beneneden gelegen is. Bij de komst van het water aldaar is het nog zó warm, dat men het eerst moet laten af koelen, voordat het als bad gebruikt kan worden. Hof Gastein (1040 inw.), de hoofdplaats van de dalgemeente, ligt op 869 m aan de voet van de Gamskarkogel (2465 m).
Nog 9 km verder noordwaarts ligt op 836 m hoogte Dorf Gastein.
H. A. BOMER
Lit. K. Reiszacker, Gesch. d. Gasteiner Heilquellen (1940).
Verdrag van Gastein
noemt men het verdrag, dat te Wildbad-Gastein (z Gastein) 14 Aug. 1865 gesloten werd tussen Bismarck en de Oostenrijkse gevolmachtigde graaf Blome, een verdrag, dat 6 dagen later bij een samenkomst van koning Wilhelm en keizer Frans Jozef te Salzburg geratificeerd werd. Hierdoor werd de tweespalt van die beide mogendheden over de staatkundige toestand van de drie Elbehertogdommen voorlopig bijgelegd (zSleeswijk-Holstein, geschiedenis). Oostenrijk stond zijn rechten op Lauenburg aan Pruisen af tegen betaling van 2,5 millioen Deense thalers, terwijl Oostenrijk in Holstein en Pruisen in Sleeswijk het recht van bewind bezitten zou. Daarenboven verkreeg Pruisen het oppergezag over de haven te Kiel, het recht om Rendsburg mede te bezetten, twee militaire wegen door Holstein, de bevoegdheid om een nieuw kanaal te graven van de Noord- naar de Oostzee enz.
Een en ander is echter in 1866 weer ongedaan gemaakt door de afloop van de Pruisisch-Oostenrijkse oorlog van dat jaar.