is een havenstad in het graafschap Louth der Ierse provincie Leinster. Zij ligt aan de spoorweg naar Dublin en aan de bevaarbare Boyne, die 5 km beneden de stad in de Drogheda-baai uitmondt, en aan het Drogheda-kanaal en telt (1946) 15.180 inw.
Handel, scheepvaart en fabrieksnijverheid (vlasspinnerij, ijzerindustrie, brouwerij, zoutziederij en een van de grootste cementfabrieken der aarde) zijn de voornaamste bronnen van bestaan. In de nabijheid verheft zich aan de Boyne een obelisk ter hoogte van 46 m ter herinnering aan de overwinning die Willem III in 1690 op de troepen van Jacobus II behaalde. Drogheda was oorspronkelijk een Keltische vestiging, later een steunpunt van Noormannen (Denen) en had in de Normandische tijd een sterk kasteel.De stad is bekend geworden door het bloedbad, dat Cromwell er aanrichtte in 1649. De Ieren waren sinds 1641 in opstand tegen het protestantse Engeland en hadden zich na de onthoofding van Karel I geschaard aan de zijde van zijn zoon Karel (II). Cromwell werd benoemd tot opperbevelhebber van het leger ter onderdrukking van dit verzet. Hij verscheen 3 Sept. 1649 voor de stad, waar de Engelse gouverneur Ashton het bevel voerde, en eiste capitulatie. Toen dit geweigerd werd, stelde hij zijn kanonnen op en begon 10 Sept. de beschieting en bestorming. Na drie stormaanvallen week de bezetting, die zich heldhaftig verdedigd had, terug en Cromwell gaf het bevel om het garnizoen uit te moorden. Diezelfde avond werden er 2000 man gedood en de volgende ochtend de overgebleven 1000; speciale lust toonden de Parlementssoldaten in de vermoording van priesters. Cromwell achtte dit bloedbad noodzakelijk en gerechtvaardigd:
1. om de vermoording van honderden Protestanten in 1641 en 1642 te wreken;
2. omdat God gewroken moest worden;
3. om door schrik de onderwerping van Ierland te bespoedigen.
Lit.: Gardiner, History of the Commonwealth and Protectorate, 4 dln (1903); Bagwell, Ireland under the Stuarts, 1603-’90, 3 dln (1909); Letters and speeches of Ol. Cromwell, ed. Carlyle, 5 dln (1871); Letters, ed. Lomas (1904).