Nederlands zeeofficier (Utrecht 23 Apr. 1889 - Javazee, nacht 27/28 Febr. 1942), stamde uit een bekende officiersfamilie. Op 24 Aug. 1910 tot officier benoemd, diende hij eerst enige jaren op de vloot in Ned.-Indië; na het uitbreken van Wereldoorlog I was hij één van de pioniers van de Marineluchtvaartdienst.
Hij diende na 1921 opnieuw op de vloot in Indië en van 1928 tot 1931 weer bij het Marineluchtwapen. Na tot kapiteinluitenant ter zee te zijn bevorderd, trad hij als chef van de staf der marine in Den Helder op. In 1937 vertrok hij voor de laatste maal naar Indië in de rang van kapitein ter zee en voerde het bevel over de Marineluchtvaartdienst. Op 13 Juni 1940 aanvaardde hij het bevel over het eskader in Ned.Indië als schout-bij-nacht en in Febr. 1942, na het uitbreken van de oorlog met Japan, over de Combined Striking Force, gevormd uit de ABDA (American-British-Dutch-Australian) Fleet.De krijgsbedrijven van deze vloot hebben plaatsgevonden in de toegangen en het zeegebied van de Javazee: 14-15 Febr. bij Bangka in de Gasparstraten, 19-20 Febr. bij Bali in Straat Badoeng en 27 Febr. nabij Bawean, waar Doorman met zijn vlaggeschip Hr Ms kruiser „De Ruijter” is ten onder gegaan. Het is Doorman niet gelukt met zijn vloot de Japanse opmars naar Java te stuiten, hetgeen vooral was te wijten aan gebrek aan overmacht in de lucht. Hij heeft dit zeer goed geweten, ook reeds uit hoofde van zijn vroegere functie; hij had een bepaalde opvatting omtrent het voeren van de strijd in dit zeegebied. Zijn opdrachten voerden hem echter in andere richting. De betekenis van Doorman ligt dan ook in de grote morele moed waarmede hij zijn taak, de volvoering der ontvangen opdrachten, heeft vervuld met de zijnen en met de middelen waarover het Koninkrijk volgens de wil van het volk uiteindelijk de beschikking heeft gehad. Op 27 Febr. deed Doorman omstreeks zonsondergang tijdens het zeegevecht enkele korte tactische seinen aan de vloot onder zijn bevel. Met behoud dier woorden en doel en betekenis er van, vond het scheepsvolk daarvoor de treffende samenvatting: „Ik val aan, volg mij”, die weerklank vond in geheel Nederland en algemeen bekend geraakte, onmiddellijk na de bevrijding van Nederland in 1945. Zij werd tot een gevleugeld woord.
Op 5 Juni 1942 is aan schout-bij-nacht Doorman posthuum de Militaire Willemsorde der 3de klasse verleend, waarvan de versierselen op 23 Mei 1947 plechtig zijn uitgereikt aan zijn oudste zoon aan boord van het Nederl. vliegkampschip dat naar hem is genoemd.
Lit.: A. v. Kampen, Ik val aan, volg mij! Het leven van K. D. (Amsterdam 1947); W. Karig & W. Kelley, Battle Report I, Pearl Harbor to Coral Sea (New York 1944); S. E. Morison, Hist. Naval Op. World War II, The rising sun in the Pacific (N. Y. 1948).