Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 23-01-2023

DOLLAR

betekenis & definitie

is de naam van de munteenheid in een aantal landen. De bekendste is de dollar van de V.S. van Amerika; daarnaast komt hij voor in Canada, China, Hongkong en de Maleise Federatie.

De Amerikaanse en Canadese dollars hadden oorspronkelijk dezelfde goudwaarde; tussen deze en de overige, alsmede tussen de laatste onderling bestaat geen enkel verband. Alle worden aangeduid door het teken $. Dit teken wordt steeds voorafgegaan door een voorvoegsel ter aanduiding van het land (dus bijv. Canad. $), behalve bij de dollar der V.S.De dollar der V.S., die verdeeld is in 100 cents, is in het internationale betalingsverkeer onbetwistbaar de belangrijkste munt ter wereld. Reeds vóór Wereldoorlog II behoorde hij, met het Pond Sterling tot die valuta’s, waarin de meeste internationale verrekeningen werden geregeld. Thans is hij door het Internationale Monetaire Fonds (zie Bretton Woods) sedert lang „schaars” verklaard en er zijn weinig landen, welker betalingsbalans geen tekort aan dollars vertoont.

Tot Mrt 1933 had de dollar een goudwaarde van 1,5 g fijn. Toen hief president Roosevelt de inwisselbaarheid van het bankpapier op en stelde een goudembargo in. In Mei d.a.v. werd de gouden standaard definitief afgeschaft. Het gevolg van een en ander was een depreciatie van de dollar. Op 31 Jan. 1934 werd de waarde gestabiliseerd op 59,06 pct van de oude goudwaarde. In guldens uitgedrukt was de waarde van de dollar vóór de opheffing van de gouden standaard ƒ 2,48, na de stabilisatie van 1934 f 1,47; na de depreciatie van de gulden (1936) steeg zij weer tot ca ƒ 1,88. Te Bretton Woods werd de waarde vastgesteld op ƒ 2,65. Na de devaluatie van de gulden in 1949 bedraagt zij ƒ 3,80.

De Canadese dollar, die oorspronkelijk dezelfde goudwaarde had als de Amerikaanse, is in 1933 en volgende jaren aanmerkelijk gedeprecieerd. In 1946 werd de koers officieel gekoppeld aan die van de V.S.-dollar. In 1949 werd hij echter gedevalueerd, zodat de notering thans ƒ 3,45 bedraagt.

In China voerde de regering in 1933 de dollar in ter vervanging van de eeuwenoude munt eenheid,de taël. De nominale waarde was ca ƒ 0,90. Na Wereldoorlog II is deze dollar zeer sterk gedeprecieerd, zodat de waarde thans zo goed als nihil bedraagt.

De Hongkong-dollar heeft een koers van ca ƒ 0,66.

De Straits-dollar (Maleise Federatie) staat genoteerd voor ca f 1,24.

< >