Frederik, Zuidafrikaans staatsman en militair (boerderij Bankock, distr. Stellenbosch 23 Sept. 1869 - Vaalrivier 8 Dec. 1914), werd opgeleid te Stellenbosch en te Pretoria.
Hij vestigde zich in 1894 te Boksburg als procureur. In de Tweede Vrijheidsoorlog (1899-1902) streed hij aan de zijde der Transvalers. In 1902 werd hij afgevaardigd naar de conferentie van Vereniging, en door de Boerenleiders tot voorzitter gekozen. Zelf behoorde hij tot de minderheid, welke tegen het sluiten van de vrede was. Na de vrede werd hij een van de invloedrijke leiders van het overwonnen volk. Hij ijverde voor het nakomen van de belofte van zelfbestuur, die bij het tractaat van Vereniging was gegeven.
Toen dit in 1907 aan Transvaal was verleend, werd hij lid van de Volksraad, waarvan hij door toedoen van Botha* tot voorzitter werd gekozen. Toen het leger van de in 1910 gestichte en zichzelf besturende Unie van Zuid-Afrika moest worden georganiseerd, werd Beyers in 1912 tot commandant-generaal benoemd.In Aug. 1914 wilde de regering een inval doen in Duits Z.W.-Afrika. Hiertegen had Beyers overwegende bezwaren, en, toen de Volksraad toch besloot de regering te volgen, legde hij 15 Sept. zijn functie neer. Daarop mobiliseerde generaal Botha zelf de burgerwacht en brak er onder de Boeren verzet uit. Toen kol. Maritz, de commandant der Unietroepen aan de grens van Duits Z.W.-Afrika, in opstand kwam tegen de regering, werd de Unie op 13 Oct. onder de krijgswet gesteld. Een groot deel van de Afrikaners in Z.W.Transvaal en de Noordelijke Vrijstaat, onder leiding van de generaals De Wet en Beyers, bleef zich verzetten met de wapens in de hand (de „Rebellie”).
De 7de Dec. werden Beyers en de zijnen bij Bothaville door commandant Sarei du Toit aangevallen. Hij vluchtte naar Klerkstroom bij de samenvloeiing van Zandspruit en Vaal. Tijdens een hopeloos gevecht trachtte hij met enige volgelingen te ontkomen door over de Vaalrivier te zwemmen. Bij deze poging verdronk hij.
PROF. DR M. BOKHORST
Lit.: J. F. Naudé, Vechten en vluchten van Beyers en Kemp „bökant” de Wet (Rotterdam 1914); S. P. E. Boshoff, Rebelliesketse uit my dagboek, 1914-1915 (Kaapstad 1918); Idem, Vaalrivier die Broederstroom of die uiteinde van gen.
C. F. B. (Pretoria): G. D. Scholtz, Gen. Chr.
Fr. B. (Johannesburg 1941).