Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 18-10-2023

Catherine de VIVONNE

betekenis & definitie

markiezin de Rambouillet (Rome 1588 - Parijs 2 Dec. 1665), verenigde in de beroemde „chambre bleue” van het naar eigen ontwerpen gebouwde Hotel de Rambouillet te Parijs niet alleen de vertegenwoordigers van de hoge adel en geestelijkheid, maar ook enkele dichters als Malherbe, Racan en de om zijn rijmkunst en geestigheid getolereerde zoon van een wijnkoper, Vincent Voiture, die er enigszins de rol van nar vervulde. Zij meed het ruwe hof van Hendrik IV, waar haar man een hoge functie bekleedde, doch stelde het zich tot taak in haar kring de Franse zeden, die door de ruwheid der godsdienstoorlogen vergroofd waren, te verzachten en haar bezoekers te wennen aan een beschaafde toon en aan een zorgvuldige woordkeus (préciosité).

Zo oefende haar Hotel de Rambouillet een zeer beschavende invloed op het Franse geestesleven en op de ontwikkeling van de taal uit. Wel leidde dit streven niet zo zeer in haar salon als in die van de vrouwen, die haar in Parijs en de provincie na wilden doen, tot aanstellerigheid en gezochtheid van taal, welke terecht door Molière werden bespot. Aan de beroemde verzenkrans der Guirlande de Julie, gewijd aan haar dochter Julie d’Angennes, markiezin de Montausier, werkten vele bekende bezoekers der salon mede (1641).DR R. WIARDA

Bibl.: De beste uitg. van de Guirlande is die van A. v. Bever

(1907).

Lit.: G. Mongrédien, Le XVIIe siècle galant: libertins et amoureuses (1929); G. Reynier, La Femme au XVIIe siècle (1929); E. Magne, Voiture et l’Hótel de Rambouillet: t. I Les Origines (1929), t. II Les Années de gloire (1930).

< >