Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 26-08-2022

Biochemie

betekenis & definitie

is de tak van wetenschap, die zich met de chemische zijde der levensverschijnselen bezig houdt. Tot haar gebied behoort dus de bepaling van de scheikundige samenstelling van alle levende organismen, van de microben tot de mens, de afscheiding en karakterisering van de hierin voorkomende chemische verbindingen en haar onderlinge reacties, en ten slotte, als het cardinale punt, het ontraadselen van het fijn geschakeerde harmonieuze samenspel van de ontelbare chemische reacties, die alle te zamen de grondslag vormen der levensverrichtingen.

Dikwijls beschouwt men de term „fysiologische chemie” als een synoniem van „biochemie”. Toch is dit niet geheel juist. De biochemie omvat meer dan de fysiologische chemie, in die zin, dat de fysiologische chemie in het bijzonder betrekking heeft op de hogere dieren en de mens. De grenzen met haar zusterwetenschappen, de organische chemie, de colloïdchemie, de fysiologie, de biofysica, de pharmacologie, de geneeskunde, zijn slechts vaag. Zoals de organische chemie haar tijd van ontplooiing heeft gekend in de tweede helft der vorige eeuw, met als gevolg het ontstaan der grote chemische industrieën, kleurstofindustrieën, e.d., bevinden wij ons thans in een tijd van stormachtige ontwikkeling van de biochemie. Grote biochemische industrieën, als bijv. voor de fabricage van hormonen en vitamines, hebben hieraan haar ontstaan te danken, terwijl ook de bereiding van vele van oudsher bekende levensbehoeften als zuivel, gist, bier, melk enz. door deze ontwikkeling op een veel hogere trap van perfectie gekomen is.Het hedendaagse leven in al zijn geledingen is niet meer denkbaar zonder biochemie.

PROF. DR H. G. K. WESTENBRINK

Lit.: F. A. Steensma, Hoofdlijnen der biochemie (Amsterdam 1942); V. J. Koningsberger e.a., Leerb. der alg. Plantkunde (Amsterdam 1942); H.

G. K. Westenbrink, Physiologische Chemie (’s-Gravenhage 1944); M. Florkin, Introduction à la biochimie générale (Paris 1944); M. Polonovski, Biochimie médicale (Paris 1947); E. Abderhalden, Lehrb. d. physiol.

Chemie (Basel 1946); W. V. Thorpe, Biochemistry for medical students (London 1944); B. Harrow, Textbook of biochemistry (Philadelphia 1946); E. Baldwin, Dynamic aspects of biochemistry (Cambridge 1947); C. G. Anderson, An introduction to bacteriological chemistry (Edinburgh 1947).

< >