Zuidnederlands Woordenboek

Walter De Clerck (1981)

Gepubliceerd op 03-02-2023

optie

betekenis & definitie

1. Beslissing, keus; - ook: veronderstelling; probleem; - (Belg.) in het Vernieuwd Secundair Onderwijs (VSO), in toep. op de studiekeuze (zie ook onder 3).

In de statistische benadering ... is stijl ... de som van de individuele opties die de auteur maakt van de lexicale, morfologische en syntactische keuzemogelijkheden in de taal, w. MARTIN in Nieuwe Taalgids 64, 164 (1971).

De partij staat, evenals de regering, voor verschillende belangrijke opties, Taalb. 1972, II, 698.

In de bespreking van een nieuwe roman schreef een Vlaamse recensent: ‘Na twijfel ... heb ik de voor de auteur gunstigste optie gedaan’, Taalb. 1972, II,

698.

Daarom is het wenselijk de studiekeuze uit te stellen en het kind gedurende twee jaar te observeren om dan, in overleg met leerkrachten, P.M.S.-centra en ouders, een verantwoorde optie te laten nemen, die ook in de volgende oriëntatie-cyklus van twee jaar, gekorrigeerd kan worden. Op 16-jarige leeftijd is hij dan rijp om in de determinatie-cyklus een definitieve keuze te doen, Erfdeel 1979, 536.

2. Keuzemogelijkheid.

Interessante opties dienen te worden vermeld: automatische versnellingsbak of de 5 de versnelling en de toerenteller, Knack 2/2/1973, p. 11.

107.950 f (+ opties veiligheidsgordels en hoofdsteunen vooraan: 2.250 F, + 25% BTW), dat is de konkurrentieloze prijs van de LADA 1300 S, T.V.-strip 19/5/ 1978, p. 62.
3. (Belg.) In het Vernieuwd Secundair Onderwijs (VSO), in toep. op de door de leerling gekozen vakken: keuzevak; ook in de verb. fundamentele en complementaire optie-, zie verder de aanh.

In Nederl.: vakkenpakket, studiepakket met verplichte vakken (examenvakken) en keuzevakken. In de oriëntatiecyclus, waar de keuzemogelijkheden of opties zeer gevarieerd zijn, vermindert het aantal algemene vakken en nemen de specialisatievakken toe, Winkler Prins Supplement 1976, 4596.

Tijdens het tweede observatiejaar blijven de meeste vakken gemeenschappelijk maar duikt het begrip „optie” op; de leerling kan nu een bepaalde richting uit door te kiezen voor 5 u. Latijn of Grieks, Mensen Natuurwetenschappen, Technologie of Kunst. Dit zijn fundamentele opties die gekombineerd kunnen worden met 2 u. komplementaire opties, zodat het bijv. mogelijk is iets van de Grieks-Latijnse te behouden door 5 u. Latijn te kombineren met 2 u. Grieks, of omgekeerd, Erfdeel 1979, 537.

Vooral in de latere jaren merken we de vernieuwing duidelijk: kommunikatiemedia, kunstkritische initiatie, maatschappelijke en ekonomische problemen, psychologische vraagstukken, sociale ekonomie zijn vakken die in meerdere richtingen bij het studiepakket van fundamentele opties gekozen kunnen worden, Erfdeel 1979, 538.

4. Doelstelling; soms bep.: eis, wens.

Wat hebben de Christelijke Ziekenfondsen gerealiseerd op het vlak van de gezondheidszorg sedert hun vorig congres in 1966? Welke evolutie maakten ze door? Wat zijn de opties voor de toekomst? Volksmacht 3/12/1976, p. 1.

5. Opvatting, overtuiging; - ook: standpunt.

Hoewel politieke en ideologische opties ons kunnen scheiden, willen wij ons als Vlaamse professoren verenigen, Taalb. 1972, II, 698.

Het is een feit dat ieder van ons, die van een verschillende optie vertrekt, op de feiten een andere kijk kan hebben, Taalb. 1972, II, 699.

6. Aanspraak, claim; vooral in de verb. (een) optie nemen op iets, aanspraak maken op, (iets) claimen, soms bep.: mikken op, een gooi doen naar, enz.

In zijn roze leiderstrui heeft Michel reeds optie genomen op de eindoverwinning, Nieuwsblad 11/6/1977. OpmIn de standaardt. wel: (recht van) voorkeur bij koop of huur van een onroerend goed.

Sam.: basisoptie, voornaamste eis; - aanvankelijke of belangrijkste doelstelling (Een nota met de basisopties van de C.V.P.-jongeren, Taalb. 1972, II, 699.

Het Brusselse voorbeeld brengt ons naar de derde ... fase van het socialisme in een geregionaliseerd België, en gaat dus verder dan de basisoptie van dit artikel, nl. een overzicht brengen van het genetische materiaal uit de eerste fase, Erfdeel 1979, 550); optievak, (onderwijst.) keuzevak.

< >