Zuidnederlands Woordenboek

Walter De Clerck (1981)

Gepubliceerd op 03-02-2023

faciliteiten

betekenis & definitie

Voorzieningen (op het gebied van de taal, het onderwijs enz.) ten behoeve van de taalminderheden in de versch. cultuurgemeenschappen in België; in de praktijk: voorzieningen voor franstaligen die zich in het Nederlandse taalgebied hebben gevestigd.

De WB vreest dat het toestaan van faciliteiten, in de vorm van het inschrijvingsrecht en de oprichting van franstalige kultuurkommissies, de trek van franstaligen naar Vlaamse gemeenten weer zal doen toenemen, omdat ze nu de waarborg krijgen daar als franstaligen te kunnen leven, Gazet v. Antw. 23/8/1977.

In de gemeenten, die... geen faciliteiten meer zouden toestaan, zou er volgens het kamerlid een «onthaalregime» voor anderstaligen kunnen worden ingevoerd, Gazet v. Antw. 2/6/1979.

Sam.: taalfaciliteiten (Als volksvertegenwoordiger voor Verviers stelde hij aan de minister van Verkeer de vraag of er geen taalfaciliteiten konden worden toegestaan aan duitstalige studenten, die onvoldoende Nederlands kennen, Gazet v. Antw. 23/8/1977);

Faciliteitengemeente (eenmaal ook faciliteits-), in toep. op zes nederlandstalige gemeenten in de omgeving van Brussel, die bijzondere voorzieningen voor de franstalige minderheden moeten hebben (Dat de Franstaligen in de zes faciliteitengemeenten geen eigen schepenen in het plaatselijk bestuur zullen toegewezen krijgen, Gentenaar 17/6/1977.

Ze betuigen hun solidariteit met de Brusselse Vlamingen en met de Vlamingen uit de zes faciliteitsgemeenten, en met de aktie gevoerd door de mandatarissen ervan, Nieuwsblad 27/6/1977);

Faciliteitsregime (Zij doen een beroep op alle CVP-parlementsleden om bij de uitvoering van het pakt de voorgestelde regeling voor het Brusselse grondgebied te verwerpen en de eentaligheid van het Nederlandse taalgebied te vrijwaren door de afschaffing van het faciliteitenregime, Nieuwsblad 27/6/1977).