(Staffordshire, 1745-1805) een der beroemdste pottenbakkers van Engeland, maker van het Wedgwood-aardewerk, het Staffordshire-aardewerk en Adams’ Jaspers. Tot ± 1782 heeft hij gewerkt in de Etruriafabriek van Jozua Wedgwood, om in 1786 in Tunshall en Greengates zelf een fabriek op te richten.
Hij vond een nieuwe nuance violet-blauw uit (Adams’ blue), dat zowel werd geschilderd als gedrukt. Spoedig daarop kwam hij ook uit met email-aardewerk in roomen in mokkakleur. Als modeleur-helper had hij in 1785 den Zwitser Joseph Monglott in dienst genomen, die vooral cameeën voor hem ontwierp. Van Adams zelf zijn de Jaargetijden, Taferelen van Venus en Amor, de Emblemen van de Beeldhouwkunst, de Schilderkunst en de Astrologie, Pandora, Priamus, de Musen, Lotte aan het graf van Werther, Jachttaferelen. Zijn bijna klassieke stijl is typisch Engels. De zilver- of Sheffieldmontering van zijn jaspis-aardewerk draagt als stempelmerk TL of TL & Co. Het geheim van zijn blauw heeft hij mee in het graf genomen Naast het Adams’ blue heeft hij als kleur gelanceerd donkerblauw, grijsblauw, zwart en geel; en als dekverven: bleekgroen, olijfgroen, anjer-rood, pruimen-blauw, lila en gepolijst zwart. Zijn gele aardewerk heeft meest reliëfs in olijfgroen of in grijsblauw. Zijn jaspis-kleur is óf op witte laag, óf zonder witte ondergrond. Het fijne aardewerk heeft steeds bruine of zwarte banden.Een tweede William Adams (1748-1831), familielid van den eerste, is een der eersten, die blauwdruk in de ceramiek invoerden. Zijn oudste werk is roomkleurig bij voorkeur. Een afzonderlijke afdeling had hij voor het schilderen op geglazuurd porcelein, meest met Oosterse motieven, het was grof getekend, doch deed fris aan. In het bijzonder heeft hij zich toegelegd op rood en op mokka-kleurig aardewerk.
Een derde William Adams (1798-1865) uit hetzelfde beroemde geslacht, heeft als deelgenoot vooral gezorgd voor de uitbreiding van de afzet naar Noord- en Zuid-Amerika, Brits-Indië en Java. In 1853 heeft hij zich van zijn jongere broeders gescheiden. Hij heeft zich beperkt tot het Greenfield-aardewerk. Zijn latere „Stag”-trademark wordt door de fabriek nog gebruikt. Zijn donkerblauw, vaak versierd met een der beroemde, Engelse landhuizen, had van 1804-1840 het adelaarsmerk, dat vanaf 1820 ook op het aardewerk gedrukt werd. A. STHEEMAN