(Transsib), spoorlijn, die Europees Rusland met het Verre Oosten verbindt, dwars door Siberië. De lijn werd gebouwd met onderbrekingen in de periode van 1892-1915.
Het beginpunt ligt in het Wolga-Oeralbekken en van daaruit naar Chelyabinsk werd het eerste deel gecompleteerd in het jaar 1895 i de lijn van de Ob naar Irkoetsk aan het Baikal Meer kwam gereed in 1897 en die van Chabarovsk naar Wladiwostok (het eindpunt) in 1904. Een zeer moeilijk stuk, dat langs de Amoer, kwam pas. gereed in 1915, waarmee de hele lijn was gebouwd.Een van de belangrijkste oorzaken, dat tsaristisch Rusland de Russisch-Japanse oorlog van 1904-1905 verloor, school in het feit,, dat het stuk langs de Amoer nog niet gereed was, zodat er grote moeilijkheden ontstonden bij het vervoer van troepen en voorraden. Door het omkopen van Chinese ambtenaren wist Rusland de rechten te verkrijgen om een kortere lijn naar Wladiwostok aan. te leggen, die reeds vóór het moeilijke stuk langs de Amoer naar het Z.O. afbuigt en door het N. van Mandsjoerije, via Tsitsihar en Harbin de havenstad Wladiwostok bereikt (de Chinese Oosterspoorweg). Deze spoorlijn is omstreeks de eeuwwisseling gereed gekomen. Een zijtak voert van Harbin uit naar het Z. naar Port Arthur, via Hsinking, Moekden en Dairen.
De aanleg van de Transsiberische spoorlijn heeft het onmetelijke gebied van Siberië grotendeels ont-
sloten. Overal werden grote hoeveelheden delfstoffen gevonden en hierdoor ontstonden nieuwe steden, die thans vrijwel alle met de spoorlijn zijn verbonden. De belangrijkste zijlijn is de Turksib, die van Nowo-sibirsk naar Tasjkent en Krasnowodsk aan de Kaspische Zee voert. Ook in strategische zin is de lijn van groot belang. Na 1905 werd begonnen met langs de gehele lijn dubbel spoor in te voeren en thans is men daarmee gereed gekomen. De totale lengte van de spoorlijn van Chelyabinsk naar Wladiwostok bedraagt 6573 km. De afstand van Chelyabinsk via de Chinese Oosterspoorweg naar Wladiwostok is 6108 km en de Chinese Oosterspoorlijn zelf 2049 km.