(1), in de Griekse mythologie gemalin en zuster van Okeanos. Zij waren kinderen van Ouranos en Gaia, en hadden volgens Hesiodus 3000 zoons (rivieren) en 3000 dochters (de Okeaniden).
(2) was een Middellandse Zee, waarvan de tegenwoordige slechts een klein restje is, en die zich uitgestrekt moet hebben van Devonshire tot de Sahara, over Middel- en Z.O.-Europa, over delen van Noord-Afrika, dwars door Z.W.-Azië en door Centraal-Azië tot naar de Indische en Pacifische Oceanen. Zij verdeelde het vasteland in hoofdzaak in tweeën. Ook door Centraal-Amerika heen verbond de Tethyszee het westelijk deel van de Oost-Pacific met de overige zeeën. Andere namen zijn: Mediterranik, centrale Middelzee, Mésogée, mesozoische Middelzee (gedurende het Mesozoicum: Trias, Jura, Krijt), Nummulietenzee (gedurende het ouder Tertiair).
Reeds in het Cambrium bestond de Tethys en heeft sindsdien, mogelijk met korte plaatselijke onderbrekingen, bestaan tot in het midden van het Tertiair (Mioceen). In die tijd waren dus de Indowestpacifische, de Mediterrane, de Middelatlantische en de Oostpacifische zeedierenwereld delen van één groot geheel: de Tethysfauna. De nog tegenwoordig voorhanden overeenkomst in vele opzichten tussen de soorten uit de hierbij betrokken gebieden, West-Indië, N.W.-Afrika, Middellandse Zee, Indische en Pacifische Oceaan, is dus nog een overblijfsel uit die tijd.