blijkens de vele ruïnes een in de Oudheid belangrijke plaats in het N.W. van de Delta, het bijbelse Soan, tegenwoordig San. De Hyksos hebben het tot hoofdstad van hun rijk gemaakt.
Daarna heeft vooral Ramses II er veel gebouwd en waarschijnlijk is de stad identiek met de stad Ramses, die als residentie in de Delta veel genoemd wordt in papyri uit deze tijd. Onder de 21ste en 22ste dynastie is Tanis weer een tijdlang hoofdstad geweest (Tanitische dynastie). Ook in de Griekse tijd was het nog een belangrijke plaats.Daar in de Delta opgravingen wegens de stand van het grondwater zeer moeilijk zijn, is de stad na de eerste onderzoekingen door Mariette en Petrie pas na Wereldoorlog I grondig onderzocht door Montet, die er de ten dele nog ongerepte graven van de koningen der 22ste dynastie ontdekt heeft.
Lit.: W. M. Flinders Petrie, Tanis I en II (London 1888); P. Montet, Les constructions et le tombeau d’Osorkon II k Tanis: La nécropole de Tanis, tome I (Paris 1947); Idem, Les constructions et le tombeau de Psousennès & Tanis: La nécropole de Tanis, tome II (Paris 1951).