of Simaruba is een Surinaamse houtsoort afkomstig van verschillende soorten van het geslacht Simaruba (fam. Simarubaceeën), vooral van S. amara Aubl.
Het is een lichte (s.g. 0,45-0,53), zachte, witte of geelachtig witte houtsoort, die zich goed en gemakkelijk laat bewerken. Hoewel het hout niet zeer duurzaam is, is het tamelijk goed bestand tegen houtworm en andere insecten. Het is zeer geschikt voor het maken van muziekinstrumenten en voor snijwerk. Het werkt en scheurt weinig, laat zich goed lijmen, beitsen en verven. Als grondstof voor de papierfabricage kan het, mits gemengd met grondstof met langer vezel, gebruikt worden.
Lit.: Pfeiffer, De Houtsoorten van Suriname I (Amsterdam 1926) p. 315-317.
SOEMBA (eiland)
een der kleine Soenda-eilanden, groot ca 11.000 km2, telt (1945) 182.600 inw. Het eiland is verdeeld in een 15-tal landschappen die door zelfbestuurders worden geregeerd.
Plateau’s, heuvelland en laag bergland (hoogste top 1225 m) wisselen met elkaar af. De bergcomplexen bestaan uit eruptieve gesteenten, terwijl een deel van het heuvellandschap en de hoogvlakten uit jong-tertiaire mergellagen zijn opgebouwd. Langs de kusten treft men koraal- en kiezel terrassen aan. Het klimaat van N. en N.O.-Soemba wordt gekenmerkt door een langdurige droge tijd; het W. heeft echter een wat groter jaarl. regenval en een korte droge tijd. In West-Soemba treft men enkele sawahcomplexen aan, in het O. liggen grasladangs verspreid in de eindeloze steppen, die weideterrein zijn voor de paarden (Sandelwoods), buffels en runderen.
De fokkerij van paarden en runderen heeft zich hersteld van de haar in de bezettingstijd toegebrachte slagen en de export is weer gaande. De veehandel is vnl. in handen van Arabieren, het winkelbedrijf in die van Chinezen. Savoenezen en Rottinezen, door de Gereformeerde Zending gekerstend, zijn ambtenaren en onderwijzers. Endehers (van Flores) leven van scheepvaart en visvangst langs de noordkust. De hoofdplaats is Waingapoe.
DR G. KUPERUS
Lit.: G. Kuperus, De oeverwoudsteppe van N.O. Soemba als element van het cultuurlandschap beschouwd. Soc. geogr. Meded. 1942; P. Hoekstra, Paardenteelt op het eil.
S. Veeartsenijk. Med. 90 v. h. Dep. v. Landb. en Visserij in Indonesië. 1948.