Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 17-10-2024

RABARBER

betekenis & definitie

(Rheum) is een plantengeslacht uit de Duizendknoopfamilie (Polygonaceeën). Het zijn meerjarige planten met dikke, vlezige wortel en een rozet met grote handvormige min of meer ingesneden bladeren en een grote al of niet bebladerde stengel met trossen kleine, witachtige bloemen en gevleugelde driekantige vruchtjes.

De soorten van dit geslacht zijn afkomstig uit China, Siberië of Tibet. De Rh. Emodi (sier-rabarber) komt om haar fraaie, grote bladeren en haar grote bloempluimen wel als sierplant voor. De Rh. palmatum var. tanguticum (Chinese rabarber) en Rh. officinale (getande rabarber) worden geteeld om haar wortels, welke gedroogd en gemalen in de geneeskunde gebruikt worden. De Chinese rabarber wordt voor dat doel ook in Nederland gebruikt. De Rh.

Rhabarborum
en Rh. Rhaponticum worden speciaal om de bladstelen algemeen als groente geteeld.

TEELT

De planten worden gewoonlijk verkregen door scheuring van de moederplanten in het voorjaar, waarbij gezorgd moet worden, dat de delen één of meer knoppen (neuzen) bevatten. Uitgaande van zaad, hetwelk mogelijk is, krijgt men geen uniform plantmateriaal, hetgeen ongewenst is. De teelt geschiedt op de volle grond. De planten worden in de herfst of in het voorjaar al naar de grond en het ras op afstanden van 0,70 à 1,20 in het vierkant uitgezet waar zij 6 à 8 jaar blijven staan. Bij de oogst worden de bladeren van de planten getrokken, de bladschijven tot op 5 cm afgehakt en de stelen in bossen gebonden. De oogst loopt van Apr. — ca half Juni.

De rassen verschillen van elkaar in groeikracht, in bladgrootte en -insnijding, in lengte en in doorsnede en in roodkleuring van de bladstelen. Het meest bekend zijn de rassen Paragon en Goliath.

Rabarber is een voorjaarsgroente. Zij wordt daarom ook vervroegd door het bedekken van de planten met paardenmest of stro, waardoor deze zich in het voorjaar vroeger gaan ontwikkelen. Meer gebruikelijk is het brengen van de planten (pollen) in de winter in kassen of schuren bij een temperatuur van ca 65 gr. F. Zij zijn gebleekt omdat deze wijze van vervroegen onder afsluiting van licht geschiedt. Ziekten van betekenis komen in het rabarbergewas niet voor.

De totale productie bedraagt ca 10 millioen kg voor een waarde van ca 1 millioen gulden. De rabarber wordt vnl. geteeld voor binnenlandse consumptie. Rabarber wordt behalve als groente ook gebruikt voor compote, jam en voor het maken van dranken o.a. wijn, hetgeen evenwel niet belangrijk is.

IR G. W. VAN DER HELM

< >