het grootste schiereiland van Noord-Amerika, omsloten door de Hudson Straat, de Atlantische Oceaan, de Hudson- en James Baai en de St Laurens Baai, heeft een oppervlakte van i 400 000 km2. In meer beperkte zin geeft men de naam van Labrador enkel aan het N.O. gedeelte van dit schiereiland, dat zich van Blanc Sablon aan de N.O. ingang van Straat Belle Isle tot aan Kaap Chidley (52-60° 25' N.
Br.) en landwaarts tot 69° W.L. v. Gr. uitstrekt.De kust, door talloze fjorden en straten ingesneden en met een doolhof van rotseilanden en klippen bedekt, rijst overal steil op. Op geringe afstand van de kust verheffen zich naakte, met sneeuw bedekte bergketens, wier hoogte achter de Auzelaviksont 2000 m bedraagt. Achter deze bergruggen bevindt zich een 600-700 m hoge vlakte met talrijke rivieren en meren. Gneis, graniet en micaleien hebben aan de kust de overhand. Daarboven bevindt zich hier en daar een laag van rode zandsteen. Het bekende labradoriet of labradorgesteente komt het fraaist voor aan de kust van Nain. Diluviaal-glaciale zwerfblokken zijn over het gehele land verstrooid. Het klimaat is ruw (Koppen: ET klimaat tot 58° N.Br. en langs de oostelijke buitenrand als gevolg van de koude Labradorstroom, welke komende uit de Davisstraat, langs de kugten van Labrador en Newfoundland zuidwaarts gaat; voor het overige Dfe klimaat). De neerslag beloopt ca 500 mm per jaar; de bodem is de grootste helft van het jaar met sneeuw bedekt.
De belangrijkste rivier is de Hamilton (in Zuid-Labrador), die door het Hamilton Meer stroomt en in Hamilton Inlet uitmondt. Deze rivier met zijrivieren ontwatert verscheidene in het Z.W. deel van het schiereiland gelegen grote meren (Ashuanipi-, Dyke-, Lobstick-, Mishikamau Meer).
Op de naam Tierra del Labrador (= landbouwland), daaraan door de ontdekker gegeven, kan slechts het zuidelijk gedeelte aanspraak maken. De polaire boomgrens ligt op ca 51° 30' tot 58° N. Br. Daar beginnen de „Barren Grounds”, de kale (met de Skandinavische „fjelden” te vergelijken) rotsoppervlakten en toendra’s.
Labrador is rijk aan delfstoffen (labradorsteen, mariaglas, asbest, ijzer, koper, zwavelkies en bergkristal). Aan de bovenloop van de Grand River zijn zeer waardevolle vondsten aan ijzererts gedaan (in kwaliteit overeenkomende met die van het gebied rond het Boven Meer). Het schiereiland is zeer waterrijk en er bestaan door een groot niveauverschil van West naar Oost vele mogelijkheden electrische energie op te wekken. Dit geldt in de eerste plaats voor de Hamilton River. In totaal bestaan er mogelijkheden om bijna 7 millioen pk te winnen. Een nadeel is de grote afstand tot alle belangrijke punten. De wateren rond Labrador zijn rijk aan vis (kabeljauw, zalm, haring, forel; bovendien nog robben). Jacht op pelsdieren is mede een middel van bestaan; pelswerk en veren worden uitgevoerd. Het gebied bezit een aantal goede havens; van Zuid naar Noord: Battle Harbour de hoofdstad van Labrador, Dartwright, Indian Harbour, Hopedale, Nain en Nachvak. In het korte zomerseizoen is Goose Bay Airport, aan het Hamilton Meer en 210 km van de zee verwijderd, de haven voor het omliggende gebied. Voor het overige heeft de verbinding uitsluitend door de lucht plaats.
GESCHIEDENIS.
Labrador is het oude Helleland (= steenland), door Leif, de zoon van Erik de Rode van Ijsland, omstreeks het jaar 1000 ontdekt. Nadat deze ontdekking van de Skandinaviërs reeds eeuwen vergeten was, werd Labrador, tegelijk met Newfoundland, in 1497 opnieuw ontdekt door de Venetianen Giovanni en Sebastian Caboto en in 1501 door de Portugees Gaspar Cortereal bezocht, die er de tegenwoordige naam aan gaf. Eerst in 1610 bezocht Hudson een gedeelte van de kust. In 1771 vestigden de Hernhutters er het eerste zendingsstation (Nain).
Het oostelijk deel van het schiereiland behoort tot de Canadese provincie Newfoundland, het westelijk deel tot de provincie Quebec.
Lit.: V. Tanner, Outlines of Geography, Life and Customs of Newfoudland/Labrador, 2 vols (Cambr. Univ. Press 1947); G. H. Desbarats (Canadian Geographical Journal 1948; zie ook Tijdschr. Econ. en Soc. Geogr. 1949).