Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 28-01-2023

KORUND

betekenis & definitie

is de naam van een mineraal, dat de scheikundige samenstelling Al208 bezit en dat na diamant het hardste mineraal is (hardheid= 9). De kunstmatige stof carborundum, SiC, is echter harder (H = 9,5).

Korund kristalliseert trigonaal, bezit een s.g. van ca 4 en komt in verschillende kleuren voor. Heldere variëteiten er van zijn edelstenen en wel heten de rode robijn, de blauwe saffier. Ook de minder voorkomende andere kleuren van edele korund worden saffier genoemd: witte, groene, gele, rose, violette saffier. Edele korund wordt ook kunstmatig gemaakt (synthetische robijn en saffier). De rode kleur van robijn is aan geringe hoeveelheden chroom, de blauwe van saffier aan sporen van ijzer en titaan toe te schrijven.Robijn komt, hoofdzakelijk uit Birma, voorts uit Siam, Ceylon, Noord-Amerika en Madagascar. Saffier komt in Achter-Indië met robijn voor evenals in Ceylon. Voorts zijn in Kasjmir, Noord-Amerika (Montana), Queensland en N.Z.-Wales in Australië vindplaatsen van deze edelstenen bekend. Gewone korund in kleine korrels is het hoofdbestanddeel van een gesteente, dat verder magnetiet, hematiet en kwarts bevat en amaril heet en als slijppoeder gebruikt wordt. Goede kwaliteiten zijn van de Griekse Archipel o.a. van Naxos afkomstig. Ook de gewone korund wordt kunstmatig bereid, o.a. aan de Niagara-waterval en onder de naam aloxyde als slijppoeder in de handel gebracht. Robijn en saffier worden in fijne instrumenten, o.a. in horloges als aslagers gebruikt. Tegenwoordig komen hiervoor slechts de zeer goedkope, synthetische stenen in aanmerking.

Het onderscheid tussen natuurlijke en synthetische robijn en saffier kost de juweliers heel wat hoofdbrekens, maar is zeer wel uitvoerbaar met de gewone methodes der mineralogie met behulp van een polarisatie-microscoop.

< >