Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 28-12-2022

Jan van CALL

betekenis & definitie

schilder en graveur (Nijmegen 1656 - ’s-Gravenhage 1703 of 1706), was autodidact, die speciaal gezichten op steden tekende om in prent te worden uitgegeven. Hij maakte een reis langs de Rijn door Duitsland en Zwitserland en vervolgens naar Rome en tekende overal landschappen, stadsgezichten, bouwvallen enz., van welke hij er verscheidene graveerde.

Na zijn dood werden door Pieter Schenck te Amsterdam de belangrijkste gezichten van Schaffhausen tot Katwijk in 72 prenten uitgegeven onder de titel: Admirandum qmdmplex spectaculum (vierdubbel bewonderenswaardig schouwspel). In het laatst van zijn leven tekende hij speciaal veldslagen en belegeringen uit de Spaanse Successie-oorlog; ook de verovering van Barcelona door de Engelsen. Zijn zoon Pieter (geb. 1688) heeft zijn werk voltooid. Het Prentenkabinet bezit van hem enige bonte topografische gezichten op Kleef en omstreken.

Ook zijn zoon Jan (geb. 1689) is door hem in hetzelfde vak opgeleid. Jan heeft in 1748 voor de koning van Pruisen in gouache vele veldslagen geschilderd en ook alle vestingen, die gedurende de Zevenjarige Oorlog in Brabant en Vlaanderen door de Fransen zijn belegerd en ingenomen.

< >