(in de Oudheid: Hydrea) is een klein, ca 17 km lang, langwerpig eiland van 56 km2 met ruim 5000 inw. op ca 7 km van de Z.O. kust van Argolis (Griekenland). Het heeft een kale, tot 652 m hoge, onvruchtbare krijtrotsbodem.
In vroeger tijden moet het echter rijk bebost zijn geweest, doch waarschijnlijk mede ten gevolge van zware aardbevingen is de watervoorziening verstoord en het bos verdwenen. In de 15de en 16de eeuw bevolkten de Albanezen het eiland. Na de Russisch-Turkse oorlog (1769) vestigden vele inwoners van het naburige Morea zich op Hydra. Handel, scheepvaart en scheepsbouw breidden zich toen snel uit en de Hydrioten stonden weldra bekend als de beste matrozen van de Middellandse Zee. Handelsbetrekkingen ontstonden met Italië, Frankrijk, Zuid-Rusland, de Oostzeelanden en zelfs met Amerika. In het begin der 19de eeuw woonden ca 22 000 mensen op Hydra, van wie 10 000 zeelieden.
Bij het uitbreken van de Griekse vrijheidsoorlog vormde de handelsmarine van Hydra, Spezzia en Psara de Griekse oorlogsvloot, en de geestdrift en opofferingsgezindheid der Hydrioten droeg voor een groot deel bij tot de bevrijding van het vaderland. Bijna de gehele bevolking woont in de stad Hydra, de enige plaats op het eiland, amphitheatersgewijs boven de haven gelegen met nauwe straten en gedeeltelijk met marmer versierde huizen. Zij telt ca 3500 inw. en is de zetel van een orthodoxe bisschop.