(1) het jacht waarop Abel Tasman als commandeur met de fluit Zeehaen, te zamen 110 koppen, zijn ontdekkingsreis naar „de ryke Zuiderlanden” heeft gemaakt, op order van de gouverneur-generaal A. van Diemen (1642/3).
(2) schoener, lang 28 m, breed 7 m, diepgang 25 dm. Bewapend met 7 stukken; 60 man. Maakte deel uit van de schepen die onder Verheull naar Ambleteuse zijn gezeild, later het vlaggeschip.
(3) pantserschip (tewaterlating 1900), nam deel aan de actie tegen Venezuela met Hr Ms kruisers „Friesland” en „Gelderland” op 30 Nov. 1908. Bij het uitbreken van Wereldoorlog I bevond het schip zich in de Westindische wateren; het kruiste aldaar met Hr Ms pantserschip „Kortenaer” wegens het optreden van de Duitse kruiser „Karlsruhe” in de Caraïbische Zee. Bij het uitbreken van Wereldoorlog II heeft de oorlogsbodem nog te IJmuiden dienst gedaan als batterijschip. Na de oorlog wachtschip te Amsterdam.
(4) Nederlandse luchtverdedigingskruiser. Op stapel Amsterdam 1938, tewaterlating 1939, lengte 126 m, breedte 12½ m, diepgang 50 dm. Waterverplaatsing 4868 ton. Aantal koppen 420. Hoofdbewapening 10 kanons van 10,2 cm, 16 mitrailleurs. Snelheid 33 knopen.
De stapelloop vond plaats vlak na de aanvang van Wereldoorlog II en de verdere afbouw werd zo geleid, dat het schip bij het uitbreken van de oorlog met een handvol volk aan boord Nederland op eigen kracht kon verlaten, hoewel het verre van gereed was en nog niet had proefgevaren. Het heeft vervolgens dienst gedaan als escorte van Hr. Ms. kruiser „Sumatra”, toen dit schip in Juni 1940 H.K.H. prinses Juliana met de prinsessen Beatrix en Irene naar Canada (Halifax) overbracht. Te Portsmouth afgebouwd en bewapend als luchtverdedigingskruiser deed het schip vnl. convooidiensten. Op 26 Juli 1945 kwam Hr Ms „Heemskerck” als eerste Nederlandse oorlogsschip de haven van Amsterdam binnen en doet thans dienst als artillerie-instructie-vaartuig.