Denkt men van glucose (druivensuiker) CHO. (CHOH) 4.CH2OH de aldehyde-groep geoxydeerd, wat bijv. met behulp van broom kan geschieden, dan ontstaat het gluconzuur HOOC.(CHOH)4. CH2OH.
Dit stroopachtige eenbasische hydroxyzuur kan verder geoxydeerd worden tot het tweebasische suikerzuur, maar bij staan geeft het een inwendige ester, een lacton, dat weer gereduceerd kan worden tot glucose.In het organisme wordt glucose voor een deel echter juist aan de andere zijde van de koolstofketen geoxydeerd en er ontstaat het eenbasische aldehyd-hydroxyzuur glucuronzuur CHO. (CHOH)4.COOH. Dit zuur speelt in het lichaam een belangrijke rol omdat het zich bindt aan giftige afbraakproducten der eiwitten als phenol. Deze „gepaarde glucuronzuren” worden dan door de urine afgescheiden. Ook vreemde stoffen, bijv. geneesmiddelen, worden op deze wijze wel uit het lichaam verwijderd, zo bijv. het slaapmiddel chloral als urochloralzuur.
DR J. VAN ALPHEN
Gluconzuurfabricage.
De productie van gluconzuur op industriële schaal gebeurt meestal met behulp van de schimmel Aspergillus niger. Ook andere schimmelsoorten worden echter somtijds gebruikt, terwijl ook verschillende Pseudomonassoorten en azijnbacteriën voor dit doel geschikt zijn. Eertijds gebruikte men oppervlaktecultures van schimmels voor de productie van dit zuur, doch, aansluitend aan de moderne ontwikkeling in de technische microbiologie, wordt thans zeer veel gebruik gemaakt van diepe gistingsketels. Het schimmelmycelium is hierin als kleine vlokjes aanwezig. Het gluconzuur wordt uit glucose gevormd door oxydatie van de in de glucose aanwezige aldehyde-groep.
Voor een goede en snelle omzetting is het belangrijk, dat de pjj van het te gebruiken medium op ca 5,5 blijft. Om dit te bereiken voegt men aan het medium meestal calciumcarbonaat toe. Gluconzuur wordt vrijwel uitsluitend in de pharmacie toegepast en wel in de vorm van calciumgluconaat, waaraan men boven calciumlactaat de voorkeur geeft.