Nadat de Zeeuwse kapitein Abraham Crijnssen in 1667 Suriname op de Engelsen veroverd had en na langdurige geschillen aangaande de souvereiniteit over deze bezitting tussen het Opperbestuur der Republiek, de Staten-Generaal en Zeeland, werd in 1682 Suriname overgedragen aan de Westindische Compagnie, die daarvoor aan Zeeland ƒ 26000.— betaalde. Reeds in het volgende jaar verkocht de W.I.C. 1/3 deel van Suriname aan de stad Amsterdam en 1/3 deel aan het „huis”, d.i. de familie Van Aerssen van Sommelsdijk.
De drie eigenaren noemden zich de Geoctroyeerde Sociëteit van Suriname. Het zegel daarvan werd gevormd door de verenigde wapens der aandeel-houders. Boven in het midden het wapen van Amsterdam, gedekt door de keizerskroon en met twee leeuwen als schildhouders. Daaronder (heraldisch) rechts het wapen van de W.I.C., een zeilende driemaster en links het wapen van Van Aerssen van Sommelsdijk. Tussen de beide laatstgenoemde wapens een monogram, gevormd door tweemaal de letter S (Sociëteit Suriname), waarvan een in spiegelschrift.
Daaronder een boogschietende Indiaan. Onder het wapen de spreuk Justitia Pietas Fides (Rechtvaardigheid, Godsvrucht, Trouw).Deze was ontleend aan het devies van Van Aerssen van Sommelsdijk: Liever sterven dan mij te besmetten. Liefde, Getrouwheyd, Godsvrugt, Regtvaardigheid. Schildhouders waren (her.) links een Neger, rechts een Indiaan. Al spoedig werd de Neger door een Indiaan vervangen.
In 1688 werd Cornelis van Aerssen van Sommelsdijk, die in 1683 als gouverneur naar Suriname was gegaan, vermoord. In 1770 verkochten zijn erfgenamen hun aandeel aan Amsterdam, dat dus voor 2/3 eigenaar van Suriname werd. Nu moest het wapen van Van Aerssen van Sommelsdijk van het wapen der Geoctroyeerde Sociëteit verdwijnen. In 1771 werd een nieuw zegel vastgesteld.
Dit bestond uit het wapen van Amsterdam met recht daaronder dat van de W.I.C. (De schildhouders van Amsterdam stonden nu op een lint, dat tussen de twee wapens was geslingerd en waarop het devies was aangebracht. Daaronder ter weerszijden een S.) Met ingang van 1 Jan. 1792 werd de W.I.C. opgeheven en het door haar gevoerde beheer overgenomen door de „Raad over de coloniën in Amerika en over de bezittingen in Africa”. In 1795 werd de Geoctroyeerde Sociëteit geliquideerd en daarvoor in de plaats kwam het „Comité tot de zaken van de coloniën en bezittingen op de kust van Guinea en in Amerika”.
R. D. SIMONS.