Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 28-12-2022

GADARA

betekenis & definitie

oude stad in het Oost-Jordaanland, waarschijnlijk van Griekse oorsprong, door koning Alexander Jannaeus na een beleg dat 10 maanden duurde aan de Syriërs ontrukt (ca 100 v. Chr.), maar door Pompejus in 63 v.

Chr. van de Joodse heerschappij bevrijd. Gadara trad daarop tot de bond der Dekapolis toe en kwam tijdelijk door schenking van Augustus aan Herodes (30 v. Chr.) . Het was een bloeiende stad in Hellenistische stijl en vnl. door heidenen bewoond. Het gebied van Gadara vormde de Oostgrens van Galilea en strekte zich uit tot het meer Genesareth.

Later kwam het onder de heerschappij van de van Rome afhankelijke Christelijke Ghassanidenvorsten, van wie Geble I de reusachtige waterleiding (thans Kanatir Fauran) uit de Noekra tot aan Gadara deed aanleggen. Zeer beroemd was het door de warme bronnen (thans el-Hamni) in het dal van de Jarmoek. De groep ruïnes (Oemm Kés) is zeer belangrijk; naast de uitgestrekte begraafplaats, thans nog Chirbet Dsjadoer geheten, ligt het dorp Moekes (of Mukes).

< >