d.i. het Groot Jachtgebied, ook wel Choco Gualamba of eenvoudig El Chaco (Chacoe) geheten, is de naam van de uitgestrekte vlakten in sub-tropisch Zuid-Amerika, ten Z. van de waterscheiding tussen de Amazone en La Plata. In het Z. wordt de Gran Chaco door de Rio Salado van de Pampa’s gescheiden, naar het N. gaat zij ongemerkt over in de hoger gelegen Llanos de Chiquitos.
Het is een uitgestrekt, vlak, op ca 300 m hoogte gelegen, geheel steenloos savannen- en weidegebied; grote delen in het midden en in het Z. zijn droge steppen. Daarentegen heerst bijv. aan de oevers van de Rio Bermejo en de Pilcomayo, een plantengroei, die de Braziliaanse oerwoudflora evenaart. Talrijke meren verbreken de eentonigheid van de vlakte, doch drogen tegen het einde van Aug. uit. Met de in Oct. beginnende regentijd wassen de rivieren en overstromen een uitgestrekt gebied, dat daardoor zeer vruchtbaar wordt.
Voor de veeteelt is het land beter geschikt dan de pampa’s. Het klimaat is onderhevig aan temperatuurschommelingen, soms van 22 gr. C. per dag; de hoogste zomertemperatuur is 45 gr. C., die in de winter g gr.
C. De Indianenstammen (Guato, Samuco, Machicui, Mataco, Luie, Vilela, Guaykura), die ten getale van enige tienduizenden de Chaco bewonen, zijn vnl. langs de rivieren gevestigd. Het land wordt verdeeld in de Chaco Boreal, die nog weinig doorvorst is, de Chaco Central, tussen de Pilcomayo en Rio Bermejo en de Chaco Austral tot de Salado. De eerste, in het bezit van Bolivia en Paraguay, was jarenlang een bron van strijd tussen beide landen (z Bolivia, geschiedenis en Chaco-conflict).
De overige behoren aan Argentinië. Na 1885 werden in de laatste twee gobernaciones gevormd, nl. Gobernación del Chaco en Gobernación Formosa.Lit.: E. Gandia, Historia del Gran Chaco (1929); K. G. Kempski, Landwirtschaft im Paraguanischen Chaco (1931); Wissenschaftliche Ergebnisse der deutschen Gian Chaco Expedition (1931): H.
Kan ter Der Gran Chaco u seine Randgebiete (1936: Abhandl. a. d. Gebiete der Auslandskunde, 43); R. W. Thompson, Land of Tomorrow (Gran Chaco) (1936); W.
Hanke, Chaco-indianen (1938).