Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 28-12-2022

COLETA

betekenis & definitie

Heilige (Corbie 13 Jan. 1381 Gent 7 Mrt 1447), in de wereld Nicoleta Boëllet, verloor op 17-jarige leeftijd eerst haar moeder en kort daarop haar vader, meesterschrijnwerker op de grote abdij van Corbie. Zij verkocht al haar bezittingen en schonk het geld aan de armen; begaf zich naar Amiens om er korte tijd op het begijnhof te leven en vertrok van daar naar Pont-Saint-Maxence, waar zij als dienstmeisje werkzaam was in het klooster der Urbanisten (Riches Claires).

Hier bemerkte ze hoever deze zusters in haar levenswijze afgeweken waren van het armoede-ideaal der H. Clara. Ze liet zich inlijven in de Derde-Orde van St Franciscus en met plechtige geloften insluiten in een recluse, naast de O.L. Vrouw-kerk te Corbie.

Daar werd zij zich bewust door God geroepen te zijn om als hervormster der Franciscaanse vrouwenorden op te treden. Ontslagen van haar clausuurgelofte op 3 Aug. 1406 vertrok zij naar Nice, waar ze uit de handen van Benedictus XIII de pij van de H. Clara ontving, de geloften in zijn handen aflegde en de toelating bekwam haar hervormingsplannen door te zetten en het evangelisch leven van de H. Clara na te volgen.

Dank zij de goede betrekkingen met verschillende vorstenhuizen, vooral van Bourgondië, gelukte het haar in Bourgondië, Bourbonnais, Auvergne, Languedoc en Savoye verschillende kloosters der Urbanisten te brengen tot de onderhouding van de oorspronkelijke regel,en stichtte zij 18 nieuwe kloosters van Arme-Claren-Coletinen. Haar hervormingen vonden ook ingang in Duitsland en Spanje en in het graafschap Vlaanderen, toen bestuurd door de hertogen van Bourgondië. Op 3 Aug. 1442 werd zij plechtig in het bezit gesteld van het klooster Bethlehem te Gent, waar zij in 1447 overleed. Zij werd in 1625 zalig-, en in 1807 heilig verklaard.

Haar feest viert men op 6 Mrt. Bij het vijfde eeuwfeest van haar afsterven bracht de stad Gent haar een luisterrijke hulde.PROF. DR F. RAEYMAEKERS O.CAP.

Lit.: A. Pidoux, Ste Colette (Paris 1925) ; E. Perrin, La belle vie de Ste Colette de Corbie (Paris 1921); P. B.

De Meyer, De heilige Coleta van Corbie (van Bourgondië naar Vlaanderen) (Mechelen 1947).

< >