beduidt een klooster van Kartuizers (Frans Chartreuse, Duits Kartause). Bekende certosa’s vindt men bij Bologna, Florence en Napels. Onder de Franse is het meest bekend „La grande Chartreuse”, in 1084 door de heilige Bruno in Zuid-Frankrijk bij Grenoble gesticht, waar de beroemde likeur van die naam werd vervaardigd.
Ingevolge de wetten op de verenigingen werd het in 1903 door de monniken verlaten; in 1941 keerden zij er terug.Het beroemdst als kunstwerk echter is de Certosa di Pavia, 8 km ten N. van Pavia, in 1396 door Gian Galeazzo Visconti gesticht, om ten zoen te strekken voor een misdaad, waardoor hij de hertogelijke zetel verkreeg. De ontwerper van het gebouw was Cristoforo di Beltramo. Reeds in 1402 werd het door de Kartuizers betrokken en niet lang daarna overleed de hertog, aanzienlijke sommen ten behoeve zijner stichting nalatend. In 1843 werd het weer als convent gebruikt, totdat het bij de algemene opheffing der kloosters tot nationaal gedenkteken is verklaard geworden.
In 1929 mochten de Kartuizers het wederom in bezit nemen. De grootse kerk is 77 m lang en 54 m breed en was in 1470 op de gevel na gereed. De prachtige gevel, in 1473 door Cristoforo en Antonio Mantegazza ontworpen en vermoedelijk naar het model van Antonio Amadeo verder uitgewerkt, is van wit marmer en met veel beeldhouwwerk versierd. In de kerk bevinden zich de grafmonumenten van Gian Galeazzo Visconti en van Ludovico il Moro en zijn gemalin Beatrice d’Este.
De kerk prijkt met schilderwerk van Ambrogio Fossano, gezegd il Bergognone, Bernardino Luini en van andere meesters.
Lit.: Luca Beltrami, La Certosa di Pavia (Milano 1895); A. G. Meyer, Die C. bei Pavia (1901); Touring Club Italiano, „Lombardia” (dl I, 1931), p. 140-147 (degelijk geïllustreerd).