(1) in oorsprong een Oudromeinse of Ouditalische godin van de groei der planten, met name van het koren. Als zodanig was haar het feest der Cerialia gewijd.
Zij werd al vroeg met Tellus (godin der Aarde) verbonden, en dientengevolge ook bij de dodencultus vereerd.Ceres komt overeen met de Griekse Demeter. Haar dienst zou op bevel der tienmannen, die de Sibyllijnse boeken verklaarden, in 496 v. Chr. bij een misoogst zijn ingevoerd te zamen met die van Dionysos en Kore (Liber en Libera genoemd). In 493 zou haar en deze goden de eerste tempel gewijd zijn, van Etrurisch maaksel, maar versierd door de Griekse kunstenaars Damophilos en Gorgasos. Hij stond op de Aventinus bij de Circus Maximus, in de wijk der plebejers; inderdaad was haar dienst met de plebs sterk verbonden (archief en kas der plebs in haar tempel; de aediles plebis hielden toezicht; de Cerialia werden vnl. door de plebejers gevierd).
Zonder twijfel kwam haar dienst naar Rome uit Campanië, waar Demeter zeer vereerd werd. Sterk ging haar verering (evenals die van andere Griekse goden) vooruit in de 2de Punische oorlog.
Lit.: U. Pestalozza, I caratteri indigeni di Cerere (Milano 1897).
(2), de grootste der ons bekende zgn. Kleine Planeten. Ceres was de eerste van deze groep planeten, die ontdekt werd (in 1801 door Piazzi op Sicilië). Zij werd genoemd naar de beschermende godheid van dit eiland.
De diameter van Ceres is ongeveer 770 km.
(3) is een district in het N.W. van de Kaapprovincie, ten N.O. van Kaapstad. Het is een beangrijk landbouwgebied, bekend niet alleen voor vruchtenteelt, maar ook voor de wilde planten die er voorkomen. De gelijknamige hoofdplaats van dit district is gelegen op 33°22' Z.Br. en 19°20' O.L.v.Gr.