(1) departement in N.W.-Frankrijk, gelegen langs de Seinebaai, tussen de monden van de Seine en de Vire, zich 55-70 km landwaarts uitstrekkende, maakt deel uit van Normandië en omvat de landschappen Bessin, Bocage, Campagne de Caen, Auge en Lieuvin. Op 5693 km2 telt het (1936) 404901 inw.
Het land is over het geheel vlak; in het Z. vormen enige heuvelrijen de waterscheiding tussen Seine en Loire. De voornaamste rivieren zijn er de Orne, de Touques, de Vire, de Dives, de Seulles en de Dröme (met de Aure). De bodem bestaat voor een belangrijk deel uit klei, al dan niet op een ondergrond van kalk. Bessin, le Pays d’Auge en le Lieuvin zijn weidegebieden, die boter (Isigny) en kaas (Livarot en Camembert) leveren.
Daarentegen overweegt op klei van de Campagne de Caen de verbouw van graan en suikerbieten. De voornaamste steden zijn hier Caen, Bayeux, Falaise, en de bedevaartplaats Lisieux. De kust is vlak en zandig, ten O. van de Orne is de kust een steile leemrand, met daarvoor een strand, wat aanleiding werd tot het ontstaan van een aantal bekende badplaatsen: Deauville, Cabourg, Trouville en Honfleur. De hoofdstad is Caen.Op de kust van Calvados had op 6 Juni 1944 de geallieerde landing plaats. Tot 4 Aug. d.a.v. was het departement het toneel van felle strijd tussen de Engelsen-Amerikanen en de Duitsers, waarvan grote verwoestingen het gevolg waren.
Lit.: A. Nicolas, Le Calvados agricole et industriel (Paris 1918).
(2) heet een in Frankrijk zeer geliefde drank, afkomstig uit het departement van die naam. Men maakt deze door destillatie van cider. Het is een zeer geurige drank, met 40 à 45 pct alkohol.