Duits kolonelgeneraal in Wereldoorlog II (Karlsruhe 1883 Neurenberg - 5 Febr. 1948), predikantszoon, diende reeds in Wereldoorlog I als luitenant en bracht het in 1939 tot kol.-generaal: reeds sedert 1935 had hij als commanderend generaal het bevel gevoerd over het legerdistrict (Wehrkreis) II. In Wereldoorlog II vervulde hij tal van functies, o.a. in Juni 1940 die van militair bevelhebber in Noord-Frankrijk; van Oct. 1940 - Mei 1944 was hij commandant van het 1ste leger en van 7 Apr. - 5 Mei 1945 commandant van het 25ste leger en van de vesting Holland.
Als zodanig was hij de laatste opperbevelhebber der Duitse bezettingstroepen in het geheel van het O. en Z. afgesloten Nederlands gebied tijdens de laatste oorlogsmaand.Toen 6 Apr. 1945 het Ober-Kommando „Nord-West” onder veldmaarschalk Busch werd opgericht, raakte Blaskowitz zijn commando kwijt; onder opperbevel van Busch kreeg hij toen het bevel over het 25ste leger in West-Nederland. In de nacht van 7-8 Apr. wist hij nog juist per auto uit Delfzijl via de Afsluitdijk Holland te bereiken, terwijl de Canadese divisies al snel naar het N. oprukten.
Te Hilversum nam hij het commando op zich. Zijn hoofdopdracht was, kust en zeehavens te houden, waardoor op het landfront, met hulp van inundaties, de strijd tot het uiterste moest worden gevoerd.
Zover kwam het niet, want nadat de geallieerde troepen tot de Grebbelinie waren opgerukt, vonden 28 en 30 Apr. besprekingen plaats te Achterveld, welke in de eerste plaats betrekking hadden op de voedselvoorziening der burgerbevolking. Blaskowitz hield zich erbij afzijdig, hoewel de besprekingen zijn instemming hadden.
Op 5 Mei capituleerde Busch voor de 21ste Army Group van Montgomery, waarmee ook de overgave van Blaskowitz’ 25ste leger een feit was. Dezelfde dag verscheen Blaskowitz met zijn stafchef te Wageningen, om de uitvoeringsbepalingen van de Canadese generaal Foulkes in ontvangst te nemen. Dit gebeurde in tegenwoordigheid van Prins Bernhard als bevelhebber der Ned. B.S.
Blaskowitz vertoefde nadien lange tijd in een Amerikaans gevangenkamp bij Frankfort. Op 5 Febr. 1948, de dag waarop het twaalfde oorlogsmisdadigers-proces te Neurenberg begon, is hij — zelf beschuldigde — aldaar om het leven gekomen. Men dacht aan zelfmoord, doch hieraan werd later getwijfeld: Blaskowitz wist dat de aanklager voor hem op vrijspraak rekende. Aannemelijker is, dat hij, vrij zwak van gestel, onwel is geworden en door een val van een hoge trap is gestorven.