(1, bouwkunde) is een omschrijving van een uit te voeren bouwwerk, waarin alle te verrichten werkzaamheden en technische bijzonderheden worden vermeld. Ook worden hierin administratieve bepalingen opgenomen betreffende de wederzijdse verplichtingen aangaande tijd van opleveren, betalingen, onderhoud, enz.
Ten einde eenheid te verkrijgen in de technische en administratieve bepalingen worden veelal in de bestekken van particulieren en besturen van toepassing verklaard de A.V., zijnde de Algemeene Voorschriften voor de uitvoering en het onderhoud van werken onder beheer van het Departement van Waterstaat, Handel en Nijverheid. Hierin zijn diverse voorschriften vastgelegd, die op alle werken van toepassing zijn.
Daar de administratieve bepalingen van deze A.V. niet meer geheel voldoen, zijn hiervoor nieuwe bepalingen gemaakt, met name de A.A.V., de Algemeene Administratieve Voorschriften voor het uitvoeren en onderhouden van werken ten behoeve van besturen en particulieren. De bepalingen hierin opgenomen zijn in onderling overleg van de Ingenieur-, Architecten- en Aannemersverenigmgen tot stand gekomen.
Er bestaan nog andere Voorschriften, nl. die van prof. J. A. van der Kloes en die van het Departement van Defensie, welke laatste bij werken onder beheer der Genie worden gebruikt.
(2, zeevaartkunde), resultaat van berekening der breedte en lengte, waarop een schip of luchtvaartuig zich bevindt, hetzij aan de hand van astronomische waarnemingen (astronomisch bestek), radi opeilingen of enig ander middel van plaatsbepaling, hetzij uit de afgelegde weg sedert de laatste plaatsbepaling (gegist bestek). Middagbestek is de berekende plaats op de middag, op welk ogenblik de meting van de zonshoogte zich bijzonder leent voor het bepalen van de breedte zeevaartkunde en navigatie).
(3, scheepsbouw) bevat een beschrijving der technische eisen waaraan een schip moet voldoen. Aldus komen hierin voor: hoofdafmetingen, gewichten, hoeveelheden, vermogens van machines, werkingssfeer, materiaaleisen, voorschriften omtrent de uitvoering der bewerkingen, voor de afmetingen der voornaamste verbanddelen, voor de inrichting enz. Bij het bestek behoren bestektekeningen.
Het bestek wordt vaak gesplitst in deel-bestekken, die elk een groot onderdeel van het geheel behandelen (z scheepsbouw).