Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 05-01-2022

Bar (steden)

betekenis & definitie

heten enige steden in Frankrijk, o.a.:

1. Bar-le-Duc, de hoofdstad van het voormalig hertogdom en thans van het departement de la Meuse, een kruispunt van spoorwegen, ten Z.W. van Metz aan de Ornain en het MarneRijnkanaal gelegen en amphitheatersgewijs aan de helling van een heuvel gebouwd. Men heeft er katoenweverij en -spinnerij. De plaats telt (1936) 14 015 inw. Zij is de geboorteplaats van maarschalk Oudinot en van Raymond Poincaré. Er is (sedert 1912) gevestigd het Musée géographique, ethnographique et commercial.

Tijdens de Duitse aanval op Verdun (z Wereldoorlog I), die op 2i Febr. 1916 begon, was de weg Bar-le-Duc-Verdun de enige weg, die de Geallieerden voor de enorme vervoeren naar de bedreigde vesting konden gebruiken. Deze weg werd — nadat de Duitse aanval was afgeslagen — la wie sacrée, de geheiligde weg, genaamd. Speciale afdelingen pioniers waren langs de 122 km lange weg opgesteld, om de route, die door het zware vervoer totaal dreigde te worden kapotgereden, in goede staat te houden.

2. Bar-sur-Aube, een oud stadje en hoofdplaats van het departement de 1’Aube en gelegen aan de rivier van die naam, met (1936) 3859 inw. Het bezit twee Gothische kerken uit de 12de eeuw. De plaats is vooral bekend door de veldslagen die hier in 1814 de legers der verbonden mogendheden leverden tegen die van Napoleon, en die in een nederlaag voor de laatste eindigden.

< >